وزیر بهداشت رژیم: «کمبود انسولین قلمی در ایران وجود ندارد». آگاهان: «انسولین ممنوع چینی به بازار آورده اند»

سعید نمکی وزیر بهداشت گزارش های روزهای اخیر را نادرست خواند که در آن ها گفته شده انسولین قلمی در ایران نایاب شده و جان مبتلایان به دیابت پیشرفته، سخت به خطر افتاده است. ولی کمبود انسولینی که بیماری به خود تزریق میکند در همه جا مورد تایید قرار گرفته و گفته می شود آن چه که حکومت به بازار عرضه کرده، انسولین ساخت چین است که استفاده از آن در ایران، به علت پایین بودن مرغوبیت آن و به خطر انداختن جان بیماران، ممنوع شده است.

به دنبال اعتراض های گسترده در این زمینه، سعید نمکی وزیر بهداشت ادعا کرد: که  نوع اول انسولین در کشور به میزان زیادی وجود دارد، ما کمبودی نداریم . در عین حال علیرضا استقامتی، فوق تخصص غدد داخلی و متابولیسم، اعلام کرد که آنچه در ایران با عنوان انسولین تولید داخل عرضه می‌شود «انسولین چینی» است و استفاده از آن در اتحادیه اروپا، آمریکا و استرالیا ممنوع است.

سعید نمکی، وزیر بهداشت، در ادامه افزود:  «در حال حاضر مشکلی برای تامین انسولین نداریم و افراد متقاضی با کارت ملی می‌توانند مراجعه کرده و انسولین مورد نیاز را دریافت کنند».

وزیر بهداشت حکومت ایرانی در حالی این خبر را تکذیب می کند که در روزهای اخیر شماری از کاربران توییتر در کارزاری با هشتگ #انسولین_نیست، به مقام‌های مسئول در خصوص نبود انسولین به ویژه «انسولین قلمی» به عنوان داروی حیاتی بیماران مبتلا به دیابت اعتراض کردند.

نمکی همچنین با اعلام این‌که «امسال میزان انسولین بیشتر از سال‌های گذشته وارد کشور شده است»، گفت که «در حال حاضر نوع اول انسولین در کشور به میزان زیادی تولید و وجود دارد و کمبودی در این خصوص نداریم».

همزمان  دکتر علیرضا استقامتی، فوق تخصص غدد داخلی و متابولیسم، در باره  ورود انسولین چینی به ایران گفته است:   «اگرچه افرادی که ادعا می‌کنند انسولین قلمی در ایران تولید می‌شود باید بدانند که ماده اصلی و اولیه این محصول از چین وارد می‌شود و و ایمنی آن برای ما محرز نشده است. در این زمینه شرکت پویش دارو آن را وارد می‌کند».

دکتر استقامتی گفت که متخصصان ایرانی در زمینه انسولین و پزشکان این حوزه «به شدت تحت فشارند تا این انسولین‌ها را تایید کنند.

محمدرضا شانه‌ساز، رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت،نیز  گفته بود  که «کمبودهای انسولین قلمی مقطعی است و دلیل آن مشکلات ناشی از تامین ارز و انتقال آن به شرکت‌های خارجی طرف قرارداد به‌دلیل تحریم‌ها است».

رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت با تایید ضمنی قاچاق انسولین از ایران به کشورهای منطقه، گفت که «با توجه به تفاوت فاحش قیمت انسولین در داخل ایران نسبت به سایر کشورهای منطقه»، در آینده نزدیک انسولین وارداتی  بر اساس «کد ملی بیماران» توزیع خواهد شد.

این در حالی که دکتر استقامتی در ادامه افشاگری خود گفته است که  انسولین‌های ایرانی نسل قبلی و جزو انسولین‌های انسانی شناخته می‌شوند اما در انسولین‌های قلمی وارداتی چینی که کم‌یاب شده‌اند در مولکول انسولین از نظر مهندسی ژنتیک دستکاری‌هایی شده که می‌تواند خواصی از جمله سرعت و زمان داشته باشد».

شانه ساز  برخلاف وزیر بهداشت  کمبود انسولین را تایید و  منحصر به «انسولین قلمی» دانست و از «وفور انواع دیگر انسولین» سخن گفت و افزود: «به بیماران توصیه می‌‌کنیم با مشورت پزشک خود به‌جای قلم از ویال انسولین رگولار و ان‌اچ‌پی که هیچ تفاوتی با انسولین پن یا قلمی ندارد و به وفور در بازار یافت می‌‌شود، استفاده کنند».

شایان گفتن است که  در ایران هم‌اکنون دست‌کم پنج  میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند که بیش از ۶۰۰ هزار نفر آنها باید روزانه انسولین استفاده کنند.