وزیر خارجه جدید حکومت اسلامی ایران، حسین امیرعبداللهیان که از جانب آخوند ابراهیم رئیسی منصوب شده، پس از چند هفته نامشخص بودن کابینه نسبت به ادامه مذاکرات با ایالات متحده درباره برجام گفت که رژیم ایران خواهان ادامه این گفتگوها می باشد، ولی همچنان به شرطی که نتایج آن، برداشتن همه تحریم های آمریکایی و جهانی علیه رژیم ایران باشد.
امیر عبداللهیان این رویکرد رژیم را در پاسخ به خواستۀ هایکو ماس وزیر خارجه آلمان بیان داشت. ماس از رژیم ایران خواسته بود هرچه زودتر به گفتگوهای برجامی بازگردد.
وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشتر ابراز نگرانی کرده بودند که ادامه بن بست در گفتگوهای برجامی، امنیت منطقه و جهان را برهم می زند و موجب نگرانی می باشد. اسرائیل هشدار داده که رژیم همچنان به سوی رسیدن به بمب هسته ای پیش می رود و اگر جامعه جهانی به اقدامات فوری دست نزند، فردا ممکن است دیر باشد.
مشروط ساختن ادامه مذاکرات به این تعهد آمریکایی که همه تحریم ها برداشته شود، عملا ازسرگیری گفتگوها را غیرممکن می سازد. زیرا ایالات متحده پیش از آن که رژیم ایران به عقب نشینی جدی از برنامه های اتمی خود دست نزدند، و اعتماد جهانی را جلب نکند، تحریم ها را بر نخواهد داشت.
علاوه بر این، در دو دهه اخیر تحریم های گوناگونی علیه رژیم ایران از جانب ایالات متحده و برخی کشورهای دیگر برقرار شده که همه آن ها به فعالیت اتمی رژیم ایران مربوط نمی شود.
امیرعبداللهیان ارزیابی کرد که بازگشت به میز مذاکرات در سه ماه آینده امکان پذیر است، ولی ادامه پافشاری رژیم ایران بر خواسته های خود، عملا این امکان را خنثی می کند.
ظاهرا رژیم ایران به بازگرداندن درآمدهای دلاری نیاز بسیار دارد، ولی گفته می شود که در ماه های اخیر راه هایی برای فروش بخش کوچکی از نفت خود یافته است که دلالان سلطان نشین عمان و چند عامل دیگر ممکن است در آن دست دارند. ولی بحران اقتصادی و کمبود ارز خارجی و نایاب شدن برخی کالاهای ضروری همچنان ادامه دارد.
ارزیابی بر آن است که دولت آخوند ابراهیم رئیسی، نسبت به بازگشت به میز مذاکرات شتاب چندانی ندارد.
همزمان، یک نشریه آمریکایی نوشت که دان شپیرو سفیر پیشین ایالات متحده در اسرائیل به گروه رابرت مالی پیوسته که وظیفه او در وزارت خارجه آمریکا، پیگیری امور اتمی و تحریم های آمریکایی علیه رژیم ایران است.
دان شپیرو در دوران خدمت خود در تل آویو با اوضاع خاورمیانه و دیدگاه های اسرائیل، به ویژه در برابر برنامه های اتمی ایران به خوبی آگاه شد و ارزیابی گردیده که از این پس رابط وزارت خارجه آمریکا با دولت اسرائیل در مورد برجام خواهد بود.
نشریه آمریکایی فری بیکن با انتشار این خبر نوشت که یکی از وظائف دان شپیرو حضور در رشته رایزنی های مقامات دیپلماتیک، امنیتی و نظامی اسرائیل و ایالات متحده درباره اتم ایران خواهد بود.
یک مقام آمریکایی که نخواست نامش برده شود، گفت که تجربیات دان شپیرو از اوضاع منطقه و شناخت او از اسرائیل، به ایجاد تفاهم و هماهنگی بین سیاست های دو کشور در برابر اتم ایران یاری خواهد رساند.
آمریکائیان می گویند که این سفیر پیشین سیاستی میانه رو دارد و انتصاب او به عنوان مشاور رابرت مالی می تواند گام سازنده ای باشد.