فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجه عربستان سعودی، در گفت و گو با شبکه تلویزیونی سیانبیسی آمریکا گفت: ریاض باید در هرگونه مذاکرات احتمالی میان حکومت ایران و دولت آینده آمریکا شرکت داشته باشد.
او افزود: «توافق احتمالی جدید با ایران نباید منحصر به برنامههای هستهای حکومت اسلامی ایران بماند بلکه باید اقدامات شرورانه منطقهای، این حکومت را نیز محدود کند».
توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵ به امضای طرفها رسید اما سه سال بعد، پرزیدنت ترامپ برجام را بدترین توافق تاریخ، خواند و خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد.
اعضای اروپایی برجام خواستار حفظ این توافق هستند اما گفتهاند در عین حال بر مذاکره با تهران برای اضافه کردن یک متمم در زمینههای برنامه موشکی رژیم ایران و برخی از مشکلات منطقهای تاکید کردهاند.
این توافق جدید احتمالی به نام “برجام پلاس” معروف شده، اما وزیر خارجه عربستان تاکید کرده است توافق مد نظر او میتواند باز هم گستردهتر باشد و به عنوان “برجام پلاس پلاس” در نظر گرفته شود.
وزیر خارجه عربستان سعودی، در ادامه گفت: چنین توافقی همچنین میتواند درباره «مسلح کردن شبهنظامیان توسط ایران، چه در مورد حوثیها در یمن، چه در مورد برخی گروههای در عراق، سوریه، لبنان و حتی فراتر از آن بپردازد».
او تاکید کرد قطعا در این مذاکرات باید درباره برنامههای موشکهای بالستیک و دیگر برنامههای تسلیحاتی ایران که از آنها «برای کاشتن تخم آشوب در منطقه، استفاده میکند، گفتوگو شود.
شبکه سیانبیسی اعلام کرد: در این باره با مقامهای ایرانی درباره این اظهارات وزیر خارجه عربستان سعودی تماس گرفته، اما مقام های حکومت در این زمینه پاسخی ندادند.
پیشتر جمهوری اسلامی هرگونه مذاکره فراتر از برجام را رد کرده است.
عبدالله المعلمی، سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل نیز گفت: «هیچکس از جمله دولت بایدن، آنقدر سادهلوح نیست که دوباره به توافق هستهای با رژیم ایران که شکست آن برای کل جهان ثابت شده است، بپیوندد».
او افزود: « اگر توافق جدیدی انجام شود که عربستان سعودی هم در آن وارد شود و کمبودهای توافق قبلی مانند رفتار مخرب رژیم ایران در منطقه و مساله موشکها و تسلیحات گروههای نیابتی و موارد دیگر را نداشته باشد، همه ما طرفدار آن خواهیم بود».
جو بایدن، نیز بیشتر احتمال بازگشت دولت جدید آمریکا به توافق هستهای با ایران را مطرح کرده بود.