رضا اردکانیان، وزیر نیرو حکومت ایران خبر داد : مجوز اختصاص ۱۲۵ میلیون دلار از منابع ارزی ایران در عراق برای واردات ۱۶ میلیون دوز واکسن صادر شد. پیشتر هم جمهوری اسلامی برای واردات واکسن کرونا از روسیه هم به دریافت مطالبات خود از عراق امید بسته است.
اگر چه حکومت ایران بارها این راه حل را ازمودند اما تاکنون اجرا نشد در مورد وعده های خرید واکسن از عراق هم احتمال دارد به علت بد بودن وضعیت اقتصادی این کشور، بغداد قادر به بازپرداخت بدهی ایران نباشد.
پس از تلاش مسئولان وزارت بهداشت برای واردات واکسن کرونا به ایران از ماه بهمن و ناکامیهایی که در این زمینه رخ داد، در اخر دولت دست به دامن بخش خصوصی شد.
حسن روحانی در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا روز گذشته (شنبه) اعتراف کرد که بخش خصوصی با وجود دریافت مجوزهای لازم برای واردات واکسن تا کنون “موفق نبوده” است.
وی گفت: ناموفق بودن بخش خصوصی نشان میدهد که برخلاف تصورها، “واکسن در جهان فراوان نیست و تهیه آن با مشکلات و موانعی مواجه است”.
این ادعا چندان موجه نیست؛ ناکامی دولت و بخش خصوصی در واردات واکسن، همچون تنگناهای دیگر برای تامین کالاهای اساسی، حاصل تحریمهایی است که در پیوند با برنامههای مناقشهبرانگیز هستهای و موشکی جمهوری اسلامی و اقدامهای تنشآفرین در منطقه اعمال شدهاند.
دارو، تجهیزات پزشکی و اقلام بشردوستانه مشمول تحریمهای آمریکا نمیشوند اما تحریمهای مالی و بانکی مانع دسترسی جمهوری اسلامی به منابع ارزی حاصل از صادرات به کشورهایی نظیر عراق، کره جنوبی و ژاپن میشود.
بدون تحریمهای آمریکا نیز، هیچ بانک و موسسه معتبر مالی بینالمللی به دلیل حضور جمهوری اسلامی در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) تمایلی به همکاری با ایران ندارد.
اردکانیان ۱۲ اردیبهشت هم خبر داده بود که ارز مورد نیاز خرید واکسن کرونا از روسیه نیز از محل مطالباتایران از عراق تامین شده و “به زودی نخستین پرداخت انجام میشود”.
همزمان با این تحولات، عضو هیئت رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اعلام کرد که اردکانیان در جریان سفر اخیر وزیر برق عراق به تهران مسئله واردات حدود ۱۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا از محل یک و نیم میلیارد دلار منابع بلوکه شده در این کشور را مطرح کرده است.