یکی از زیان های اصلی رژیم ایران از شیوع ویروس کورونا، در امور سیاست خارجی، به خطر افتادن نفوذ حکومت اسلامی در عراق است. دولت بغداد با این استدلال که رژیم ایران عامل اصلی شیوع کورونا در عراق بوده، همچنان مرزهای خود با ایران را بسته نگاه داشته و حتی در ماه روزۀ رمضان، اجازه نمی دهد که زائران ایرانی به نجف و کربلا سفر کنند. همه فشارهای رژیم ایران در این باره، همچنان بدون نتیجه مانده است.
استدلال دولت عراق آن است که شیوع کورونا در عراق با زیارت یک طلبه ایرانی از نجف و کربلا آغاز گردید و زائران کشورهای دیگر به آن دامن زدند. به همین علت نیز اماکن زیارتی در هر دو شهر مذهبی شیعه در عراق تعطیل شده و کسی را به آن ها راه نمی دهند.
سفر به عراق به هدف زیارت از اماکن مذهبی در نجف و کربلا، به ویژه در ماه رمضان، یکی از سنت های عمده شیعیان ایران است که حکومت کنونی با کوشش بسیار و هزینه کلان، آن را تشویق کرده و می کند. طبق آمار رسمی رژیم ایران، هر سال ده ها میلیون نفر مسلمان شیعه ایرانی، در اعیاد و مناسبت های مختلف، به زیارت اماکن مذهبی به عراق می روند.
تشویق این سفرها، یکی از شیوه های رخنه یابی سیاسی و نظامی و اقتصادی از جانب حکومت ایران در عراق بود. به همین علت، برخی آشنایان امور می گویند که بسته ماندن مرزهای عراق با ایران، که دست کم از چهار هفته پیش آغاز شده، تا حدودی نیز به این هدف است که میزان نفوذ و دخالت حکومت ایران در اوضاع سیاسی عراق و به ویژه تعیین سرنوشت پست نخست وزیری کاهش یابد.
تظاهراتی نیز که در ماه های گذشته علیه دولت، ولی همراه با شعارهای آتشین علیه رژیم ایران شنیده شد، نشان آن است که حتی گروه های گسترده ای از شیعیان عراق، با عملیات فتنه گرانه رژیم ایران در آن کشور مخالفند و خواستار پایان بخشیدن به آن هستند.
رژیم ایران، دخالت در آینده سیاسی عراق را، به ویژه در امور سیاسی و نظامی، حیاط خلوت خود تلقی می کند و از این رو حق خود می داند که در تعیین نخست وزیر و سیستم سیاسی در آن کشور نقش کلیدی داشته باشد.
حکومت ایران از هنگام هلاکت قاسم سلیمانی، هدف راهبردی جدیدی خود در مورد سیاست خود در عراق در پیش گرفته و آن، بیرون راندن حضور نظامی ایالات متحده در آن کشور است. از دیدگاه مقامات ایران، اگر نیروهای آمریکایی از عراق بیرون رفتند، ایران آسان تر خواهد توانست از طریق مزدوران خویش بر عراق مسلط گردد و برای رسیدن به این هدف، از هیچ هزینه مالی رویگردان نیست.
در روزهای اخیر گروه موسوم به حشد الشعبی که همه سازمان های چریکی و تروریستی وابسته به رژیم ایران را زیر چتر حمایت خویش دارد، بر شدت فعالیت های نظامی خود در عراق افزوده، و این در حالی که سه ماه پیش نخست وزیر عراق دستور انحلال حشد الشعبی و همه گروه های چریکی دیگر را صادر کرد و به آن ها امکان دارد به عضویت ارتش درآیند و فقط به دستور دولت اقدام کنند. ولی اجرای این نقشه شکست خورد و حشد الشعبی در روزهای اخیر بر حضور نظامی خود افزوده و ادعا می کند که در استان الانبار به درگیری های تازه با گروه داعش پرداخته و دستاوردهایی داشته است.
گروه موسوم به حزب الله عراق نیز ادعا کرد که عملیات گسترده ای را علیه حضور نظامی آمریکا در عراق تدارک می بیند. ولی بررسی میزان درستی این ادعاها امکان پذیر نیست.