رسانه های وابسته به حکومت اسلامی ایران، به انتشار گزارش هایی درباره سخنرانی پادشاه عربستان برای همایش سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل بسنده کردند و هنوز واکنشی نسبت به آن نشان نداده اند.
ملک سلمان پادشاه عربستان در این سخنرانی که به صورت مجازی ایراد گردید، به نقش خرابکارانه رژیم ایران در منطقه و به ویژه کمک رسانی به حوثی های یمن اشاره کرد و خواهان متوقف شدن آن گردید ولی در همان حال، رژیم ایران را به گفتگو و تفاهم و همکاری فرا خواند.
اکنون مدتی است که یک رشته گفتگوهای محرمانه بین حکومت اسلامی ایران و دولت عربستان سعودی جریان دارد، ولی از جزئیات آن خبری در دست نیست و نمی توان ارزیابی کرد که گفتگوهای محرمانه، تا چه حد توانسته است اختلاف دیرین سیاسی و همچنین نزاع دینی بین شیعه و سنی و رژیم ایران با دولت عربستان را برطرف سازد.
روح الله خمینی در کتاب “کشف الاسرار” که حدود چهل سال پیش از رسیدن به قدرت انتشار داد، نوشته بود که مسلمانان جهان باید برای برانداختن رژیم سعودی در عربستان، دست اتحاد بدهند و آنان را از مقام کلید داران حرمین شریفین برکنار کنند. تردیدی نیست که رژیم دینی ایران، حتی در دوران علی خامنه ای، این اندیشه خمینی را کنار نگذاشته است.
به گفته تحلیلگر رادیو پیام اسرائیل، علت اشتیاق رژیم ایران به رسیدن به تفاهم با عربستان و یا شاید به توافق با آن کشور در درجه نخست آن است که دولت ریاض را از گرایش بیشتر به سوی اسرائیل باز دارد. زیرا اگر عربستان با مقام دینی خود در جهان اسلام، با اسرائیل صلح کند، راه را برای ده ها کشور اسلامی ایران هموار می سازد.
از سوی دیگر، عربستان کشور کلیدی در حوزه خلیج فارس برای برپایی یک اتحادیه نظامی علیه تهدیدات امنیتی رژیم ایران، با شرکت اسرائیل و ایالات متحده است و رژیم ایران از چنین احتمالی بسیار نگران است و می خواهد جلوی آن را بگیرد.
عربستان، در مقابل، می خواهد به تعرضات رژیم ایران در داخل آن کشور و در کمک رسانی به حوثی های یمن پایان دهد. موشک های رژیم ایران تاسیسات نفت آرامکو را هدف قرار دادند و اکنون پهپادهای رژیم ایران توسط حوثی ها به پرواز در می آید و هدف های غیرنظامی در خاک عربستان را به موشک می بندد.
ارزیابی می شود که گفتگوهای محرمانه بین ایران و عربستان همچنان با فاصله زمانی متفاوت دنبال شود، ولی هنوز نمی توان ارزیابی کرد که نتیجه آن چه خواهد شد.