در پاسخ به این پرسش که چرا حسن روحانی پیشنهاد برگزاری رفراندوم در ایران را پیش کشیده، آن هم پس از تجربه تلخ نخستین، و تنها همه پرسی برگزار شده در حکومت اسلامی ایران، دکتر حسین لاجوردی احتمال داد که روحانی در برابر حملات سختی که از جانب جناح اصولگرای رژیم به عملکرد دولت او بیان می شود، به این پیشنهاد روی آورده است.
دکتر لاجوردی گفت که در رفراندوم نخست نیز حکومت به ملت ایران دروغ گفت.
روحانی در سخنان چند روز پیش خود گفت که “ایران سوئیس نیست که در هر مورد، به درخواست یکصد هزار نفر از مردم، به همه پرسی روی آورد، ولی در برخی موارد، در ایران نیز می توان رفراندم برگزار کرد”.
دکتر لاجوردی در این رابطه یادآور شد که به موجب اصل ۵۹ قانون اساسی حکومت ایران، شخص رئیس جمهوری و یا یکصد نفر از نمایندگان مجلس می توانند تقاضای برگزاری رفراندوم ارائه کنند. ولی در اصل دیگری از قانون اساسی حکومت گفته شده که برگزاری رفراندوم در مورد برخی موضوع های پایه ای رژیم ایران ممنوع است و از جمله: ماهیت رژیم به عنوان یک حکومت اسلامی، حاکمیت ولایت فقیه و مذهب شیعه به عنوان مذهب قانونی رژیم.
او در مورد قرارداد بازرگانی طویل مدت حکومت ایران با چین، که احتمالا توافق مشابهی نیز با روسیه امضا خواهد شد، آن را مخالف با توصیه های اساسی خمینی دانست و از جمله گفت که این دو کشور، با زیرپا گذاشتن حقوق انسانی، تنها هدفشان در برقراری روابط بازرگانی، غارت منابع طبیعی و امکانات مالی کشورهای دیگر است.