پرزیدنت ترامپ به حکومت ایران: «برای آزادی قدس زحمت نکشید، سالیان دراز است اسرائیل این شهر را آزاد کرده است»

پرزیدنت ترامپ در بخش پایانی سخنان خود هنگام رونمایی از طرح صلح اسرائیلی – فلسطینی، به دخالت های رژیم ایران در امور خاورمیانه و تشویق عملیات تروریستی در این منطقه پرداخت و از جمله گفت که رژیم ایران نیرویی را به نام “سپاه قدس” برپا ساخته که هدف آن آزاد کردن قدس، یعنی اورشلیم می باشد. پرزیدنت ترامپ به طعنه گفت که رژیم ایران زحمت نکشد، زیرا اورشلیم یک شهر آزاد شده است و در مالکیت اسرائیل قرار دارد. اشاره پرزیدنت ترامپ به این واقعیت تلخ بود که تا جنگ شش روزه در پنجاه سال پیش، شرق اورشلیم در تصرف ارتش اردن بود و یهودیان حق نداشتند به زیارت دیوار ندبه یا کتل همعراوی بروند. اسرائیل در آن جنگ، شرق اورشلیم را از تسلط اردن آزاد کرد و دو بخش شهر را یکپارچه ساخت.

پرزیدنت ترامپ گفت که رژیم ایران سپاه قدس و ادعای آزادی قدس را از آن رو مطرح می ساخت که بتواند کمی ها و کاستی های رژیم را پرده پوشی کند. رژیم ایران این اندیشه را پیش میبرد که آزادی اورشلیم، حتما باید از طریق جنگ با اسرائیل باشد. آن ها به دنبال بهانه هایی بوده اند تا بتوانند در خاورمیانه شکاف ایجاد کرده و موجب تقسیم و تجزیه این منطقه شوند.

رئیس جمهوری ایالات متحده، دوباره خطاب به سران حکومت اسلامی ایران گفت: اورشلیم یک شهر آزاد شده است. اورشلیم یک شهر باز و آزاد و دموکراتیک است. پرزیدنت ترامپ به کشورهای مسلمان توصیه کرد از اشتباهاتی که در اعراب در سال ۱۹۴۸ با حمله به اسرائیل مرتکب شدند درس بگیرند و جنگ و خونریزی را کنار گذارند و راه صلح را برگزینند. او گفت که اعراب به جای آن که اسرائیل را طبق قطعنامه سازمان ملل به رسمیت بشناسند، قصد نابودی این کشور را داشتند.

پرزیدنت ترامپ به فلسطینیان و اعراب یادآور شد که به خاطر آرمان های موهوم باعث چه خونریزی هایی شده اند و اکنون حکومت ایران می خواهد همان راه را دوباره در پیش گیرد.

حکومت اسلامی ایران سخنرانی پرزیدنت ترامپ و طرح صلح او را باطل دانست و رهبران حکومت خودگردان فلسطینی در رام الله نسبت به آن واکنش رهبران فلسطینی واکنش خشونت باری نشان دادند. آن ها گفته اند که روز خشم به راه می اندازند و به جوانان فلسطینی دستور داده اند با سربازان اسرائیلی درگیر شوند. ارتش اسرائیل خود را برای رویارویی با همه احتمالات آماده ساخته، ولی سربازان دستور دارند شکیبایی بسیار نشان دهند.

آن چه که نشان از تغییرات مهمی در مواضع کشورهای عرب نسبت به اسرائیل دارد، واکنش ملایم کشورهای عرب نسبت به این طرح صلح است. جز انتقاد و اعتراض دولت اردن، که از بیم فلسطینی های مقیم آن کشور طرح صلح پرزیدنت ترامپ را قاطعانه رد کرد، تقریبا همه کشورهای دیگر عربی واکنش های ملایم و حتی دوستانه ای نشان دادند.

چند امیرنشین حوزه خلیج فارس و از جمله امارات عربی متحده و بحرین، از این طرح استقبال کردند. عربستان بی آن که از طرح انتقاد مسقتیم کند، به طرفین نزاع توصیه کرد که اختلافات خود را از طریق گفتگو، و نه از راه تهدیدهای جنگی  حل و فصل کنند. دولت مصر نیز با استقبال از طرح پرزیدنت ترامپ از فلسطینیان و اسرائیل خواست که به مذاکرات صلح بازگردند.

این مذاکرات، ده سال پیش، و در واقع از هنگام به روی کار آمدن دولت بنیامین نتانیاهو متوقف شد زیرا محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی پیش شرطه هایی مطرح ساخت که در واقع مذاکرات را غیر ضروری می کرد. او خواسته بود که اسرائیل، پیش از آن که به دور میز مذاکره بنشیند، همه خواسته های فلسطینیان را بدون استثنا بپذیرد. او گفته بود که اسرائیل باید برپایی کشور مستقل فلسطین را در مرزهای پیش از جنگ شش روزه، با پایتختی شرق اورشلیم بپذیرد و همه آبادی های خود را در کرانه باختری برچیند و به فلسطینیان در سراسر جهان اجازه دهد به اسرائیل آمده و در این کشور اسکان یابند.