سخنان پرزیدنت ترامپ که مژده داد به زودی کشورهای دیگری نیز روابط خود را با اسرائیل به صورت عادی درخواهند آورد، کنجکاوی زیادی برانگیخته است.
رئیس جمهوری ایالات متحده شب گذشته (پنجشنبه) گفت: به زودی کشورهای بیشتری به توافق صلح اسرائیل و امارات عربی متحده خواهند پیوست. وی در این باره توضیح بیشتری نداد.
با توجه به آن که امارات نیز با تشویق فعال دولت آمریکا تصمیم به عادی سازی روابط با اسرائیل گرفت، اکنون دولت واشنگتن به تلاش دیپلماتیک ادامه می دهد تا کشورهای بیشتری از میان امیرنشین ها و همچنین کشورهای دیگر در آفریقا و آسیا به این روند بپیوندد.
برای پرزیدنت ترامپ بسیار مهم است که امارات، در میان امیرنشین ها تنها نماند و کشورهای بیشتری به روند صلح بپیوندند.
مهمترین کشوری که تلاش به عمل می آید به این روند بپیوندد، عربستان سعودی است. ولی بعید نیست که بحرین دومین امیرنشین عرب باشد که در راه امارات گام خواهد گذاشت.
برای عربستان به عنوان کلید دار دو مسجد عمده جهان اسلامی در مکه و مدینه، پیشگامی در این زمینه دشوار است.
مانع دیگری که عربستان را از چنین گامی باز می دارد، این واقعیت است که دولت ریاض هیجده سال پیش یک طرح صلح ارائه کرد که به موجب آن اگر اسرائیل از همه زمین های متصرفی عقب نشینی کند و سه میلیون نفر فلسطینی از سراسر جهان را در خاک خود جای دهد، همه کشورهای عرب و اسلامی با اسرائیل صلح خواهند کرد.
این طرح چند سال بعد به تصویب کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز رسید و به تصمیم همه ممالک عربی مبدل شد. ولی مفهوم عملی طرح، غرق کردن اسرائیل در پذیرفتن چند میلیون فلسطینی بود که هویت یهودی این سرزمین را باطل می کرد – و این در حالی که یکی از هدف های اصلی در استقلال دوباره کشور اسرائیل آن است که بتواند یهودیان پراکنده در جهان را در خود بگیرید.
هفته پیش جمهوری مسلمان نشین کوزوو اعلام کرد که تصمیم دارد به دنبال امارات، با اسرائیل روابط عادی برقرار سازد.
همچنین جمهوری صربستان اعلام داشت که سفارتخانه خود را از تل آویو به اورشلیم منتقل خواهد کرد. ولی تصمیم صربستان با مخالفت اتحادیه اروپا روبرو شد و همچنین به کوروو اخطار گردید که مبادا در صورت برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل، سفارتخانه خود را در اورشلیم برپا سازد.
همچنین اعلام شد که کشور مسلمان نشین چاد در آفریقا نیز قصد دارد مناسبات دیپلماتیک با اسرائیل را از نو برقرار کند.