به دنبال همایش بزرگی که در یاد روز جهانی هولوکاست در اورشلیم برگزار شد و رهبران ده ها کشور جهان در آن حضور یافتند، امروز (دوشنبه) در لهستان مراسم مشابهی برگزار می شود و پس فردا (چهارشنبه) دولت آلمان اجرا کننده آئین های مشابه خواهد بود. رئیس جمهوری اسرائیل پرزیدنت روبی ریولین در مراسم در هر دو کشور حضور خواهد یافت.
لهستان در جنگ جهانی دوم محل احداث چندین اردوگاه بزرگ از جانب آلمان ها بود که یهودیان را از سراسر اروپا به آنجا منتقل می ساختند تا به قتل برسند و جسد آنها سوزانده شود. آلمان، به عنوان کشوری که خاستگاه مرام نازیسم و به روی کار آمدن هیتلر بوده، برای دوری جویی از آن جنایات، هر سال مراسم یادبودی برای بزرگداشت شش میلیون نفر یهودیانی که کشته شدند برگزار می کند.
دولت آلمان برای نشان دادن جنایات فجیع حکومت هیتلری، حتی یک گورستان نمادین یهودیان را در نزدیکی دروازۀ براندنبورگ که نشان هویت شهر برلین است برپا ساخته است.
همه این مراسم به یاد هفتاد و پنجمین سال آزادی اردوگاه مرگ آشوویتس برگزار می شود که بزرگترین کشتارگاه یهودیان و غیر یهودیان در جریان جنگ جهانی دوم بود.
رئیس جمهوری لهستان، در ابراز ناخرسندی از سخنان پرزیدنت ولادیمیر پوتین که لهستانی ها را همدستان هیتلر در اجرای فجایع جنگی معرفی کرده بود، از آمدن به آئین یادروز در اورشلیم، که رئیس جمهوری روسیه میهمانان برجسته آن بود خودداری ورزید، و در مقابل امروز (دوشنبه) مراسم باشکوهی را در شهر کراکو برگزار می کند که پرزیدنت ریولین و رهبران چند کشور دیگر جهان در آن حضور دارند.
از رئیس جمهوری اسرائیل دعوت شده که هنگام دیدار از برلین، در پارلمان آن کشور سخنرانی کند. این سخنرانی به زبان عبری خواهد بود که همزمان، به آلمانی ترجمه خواهد شد.
همزمان، نخست وزیر هلند در یک همایش بزرگ به مناسبت هفتاد و پنجمین سال آزادی اردوگاه مرگ آشوویتس، به طور رسمی از یهودیان هلند که قربانی جنایات نازی ها شدند، پوزش طلبید . او ابراز شرمندگی کرد از این که در دوران جنگ جهانی، هنگامی که هلند به اشغال نازی ها در آمده بود، دولت آن کشور با هیتلر همکاری کرد و موجب قتل هزاران نفر یهودی گردید. آنان آنا فرانک، دختر یهودی که کتابش از شهرت جهانی برخوردار است، زاده هلند بود و او و خانواده اش بر اثر خبرچینی برخی همسایگان ضد یهود در هلند شناسایی گردیده و به اردوگاه مرگ فرستاده شدند. نخست وزیر هلند در برابر شمار اندکی از یهودیانی که از اردوگاه های مرگ جان سالم به در برده بودند، و در آن همایش حضور داشتند، گفت که ملت هلند از این همکاری با نازی ها شرمنده است و صمیمانه از ملت یهود پوزش می طلبد.
در آستانه این مراسم یادروز در لهستان، وزیر خارجه آن کشور در گفتگو با خبرنگاران اسرائیل گفت که دولت ورشو برای تحکیم همکاری با اسرائیل اهمیت بسیار قائل است و در تلاش برای تقویت دوستی و همکاری، همه امکانات موجود را به کار خواهد گرفت.