وزیر خارجه حکومت ایران، که برای ایجاد فرصت های دیپلماتیک جدید به کشورهای اسکاندیناوی سفر کرده، هنگام دیدار از فنلاند گفت : «مذاکرات با سه کشور شمال اروپا در باره مسائل منطقهای ضرورت دارد». برخی آگاهان در مورد علت سفر محمد جواد ظریف به اسکاندیناوی می گویند که حکومت ایران از کشورهای غرب اروپا در دور زدن تحریم های امریکایی مایوس شده و سازوکار موسوم به اینستکس نیز ناکام مانده و اکنون در تلاش برای یافتن راه چاره به منظور رفع بحران اقتصادی، به سوئد، به ممالک اسکاندیناوی روی می آورد.
ظریف در حال حاضر مشغول انجام دیدارهایست که از کویت آغاز شده و قرار است پس از فنلاند با سفر به سوئد، نروژ و کشورهای آسیایی ادامه یابد.
وی در سفر به کشورهای فنلاند، سوئد و نروژ گفته بود «این سه کشور در حوزه موضوعات منطقهای ما فعال هستند».
سوئد میزبان مذاکرات صلح یمن است که سازمان ملل رهبری آن را برعهده دارد. البته این مذاکرات هنوز پیامدی قاطع بر روند جنگ یمن نداشته، اما زمانی از آن بهعنوان روزنه صلح در این کشور جنگزده یاد میشد.
نروژ نیز به روند صلح افغانستان علاقه نشان داده و زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات افغانستان، با وزیر خارجه آن کشور دیدار و رایزنی کردهاست.
ظریف گفت: «فنلاند از گذشته طرحی برای گفتوگو درخصوص خلیج فارس داشت که تقریبا مشابه طرحی است که از سوی ایران مطرح شده است».
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران گفت: ظریف سفرهای مختلفی داشته و خواهند داشت. وی قبلا به قطر سفر کردند. امروز در فنلاند هستند و به کشورهای اسکاندیناوی نیز سفر خواهند داشت. دیروز هم کویت بودند. هفته آینده نیز سفرهای آسیایی را خواهند داشت.و علاوه بر این، سفرهایی هم به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و همچنین آفریقا خواهند داشت .
موسوی افزود: البته کشورهای مختلف ابتکارات مختلفی را شروع کردند که از جمله آنها از سوی مکرون بوده است که تلاش کردند هم تنشها کاهش یابد و هم اقداماتی که در راستای اجرای تعهدات برجامی اروپاییها به ویژه فرانسویها باشد. ایران از این اقدامات استقبال کرده است. چند دور گفت وگوهای تلفنی انجام شد. چند دور نمایندگان ویژه به کشورهای همدیگر سفر کردند. مکتوباتی نیز رد و بدل شد. مکرون در تلاش است تا ایران به مسیر قبلی برجام بازگردد.
وی گفت : احتمال دارد ظریف سفر کوتاهی به پاریس داشته باشند که در صورت نهایی شدن، اطلاع میدهیم.
ایالات متحده، تهران را مهمترین عامل بیثباتی، تنش و جنگهای منطقه غرب آسیا میداند. اتهامی که حکومت ایران بارها آن را رد میکند.