پس از یک سال پنهانکاری رژیم، اکنون شمخانی می گوید شلیک موشک به هواپیما کار یک گروه خودسر بود

ادعای علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی رژیم، دایر بر این که شلیک موشک به سوی هواپیمای مسافری اوکراینی یک خطای انسانی نبوده، بلکه توسط یک گروه از افراد خودسر نظامی صورت گرفته، اعتراف تکان دهنده ای است که وضع رژیم در برابر فشارها و شکایت های دولت های اوکراین و کانادا را بسیار وخیم تر می سازد.

رژیم از روز اول ادعا کرده بود که شلیک موشک یک خطای انسانی بوده و جنبه عمدی نداشته است. ولی اکنون یک مقام بلندپایه امور امنیتی رژیم ادعا می کند که این عمل جنایتکارانه توسط یک گروه از نظامیان خودسر صورت گرفته است.

یک مقام رژیم چند روز پیش ادعا کرد که ده نفر از افرادی که در این به اصطلاح “خطای انسانی” سهیم بوده اند محاکمه می شوند. ولی کانادا و اوکراین به این ادعا باور ندارند و خواهان انتشار نام و هویت این افراد و مشاغل حکومتی آنان هستند. دو کشور، رژیم ایران را همچنان به فریبکاری و تلاش برای پنهان نگاه داشتن حقایق متهم می سازند.

علی شمخانی در سخنانی که در سامانه خبری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران انتشار یافت سرنگونی عمدی هواپیمای اوکراینی را به خودسری یکی از گروه‌های نظامی حکومت ایران نسبت داده است

اولکسی دانیلوف، دبیر شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین که بر تحقیقات دولت این کشور درباره سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی نظارت دارد ، گفته است که در دیدار دو ماه پیش خود با علی شمخانی همتای ایرانی اش وی تلویحاً ساقط شدن عمدی هواپیمای اوکراینی را پذیرفته ولی آن را به خودسری یکی از گروه‌های نظامی  در ایران نسبت داده است.

اولکسی دانیلوف در ادامه افزود: حکومت ایران عمداً و آگاهانه هواپیمای مسافربری اوکراین را ساقط کرد تا از وقوع یک جنگ تمام عیار منطقه ای میان ایران و آمریکا جلوگیری کند.

همزمان وزارت خارجۀ اوکراین که رسماً از سوی کی یف مسئولیت رسیدگی به این فاجعه را دارد با پشتیبانی از اظهارات دبیر شورای دفاع و امنیت ملی این کشور بار دیگر خواستار یک تحقیق عادلانه و عینی دربارۀ فاجعۀ سقوط هواپیمای اوکراینی شد و تأکید کرد : “ما به هیچ وجه ادعای حکومت ایران را نمی‌پذیریم که هواپیمای اوکراین در اثر خطای انسانی ساقط شده است.”

اولکسی دانیلوف در ادامه گفته است که در حدود دو ماه پیش  در جریان ملاقات با علی شمخانی، در تهران صریحاً از وی پرسیده است که چرا جمهوری اسلامی دست به چنین کاری زده است.

علی شمخانی هم در پاسخ به این پرسش “بسیار صادقانه گفت که آنان “رهبران ایران”تمایلی به ساقط کردن هواپیمای اوکراین نداشتند، اما، در ایران گروه‌های باقدرت مختلفی وجود دارد و دست کم سه گروه نظامی متفاوت، از جمله سپاه پاسداران، با فرماندهی‌های جداگانه در این کشور وجود دارد.” علی شمخانی در ادامه اظهاراتش به همتای اوکراینی خود اطمینان داده که در هر حال “جناح سیاسی او در ساقط کردن هواپیمای اوکراینی نقشی نداشته است.”

پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی و جان باختن ۱۷۶ تن از سرنشینان آن سپاه پاسداران در روزهای نخست این فاجعه بزرگ انسانی همواره تلاش می کرد تا  نقش خود را در وقوع آن انکار کند، اما سرانجام پس از فاش شدن اصل ماجرا توسط سرویس‌های اطلاعاتی خارجی  مسئولیت ساقط کردن هواپیمای اوکراینی را پذیرفت، اما، آن را ناشی از “خطای انسانی” خواند. اکنون نیز به نظر می رسد که علی شمخانی مسئولیت ساقط کردن عمدی هواپیمای اوکراینی را نه به ارتش یا بسیج، بلکه به “سپاه پاسداران “نسبت می‌دهد که علاوه بر کنترل فرودگاه‌ها دفاع هوایی پایتخت را نیز برعهده دارد.

اولکسی دانیلوف،  معتقد است:  سپاه پاسداران با ساقط کردن هواپیمای اوکراینی و به قتل رساندن کلیه سرنشینان آن در دی ماه سال گذشته قصد داشته در تنش به وجود آمده با آمریکا پس از قتل قاسم سلیمانی و موشک باران پایگاه‌های آمریکا در عراق توسط سپاه پاسداران نوعی توقف موقتی و راهبردی ایجاد و از رویارویی مستقیم نظامی میان ایران و آمریکا جلوگیری کند.

وی در ادامه گفت:  “بعد از قتل قاسم سلیمانی همه در انتظار یک جنگ تمام عیار “میان ایران و آمریکا”بودند. اما، بعد از ساقط شدن هواپیمای اوکراینی و به قتل رسیدن شهروندان این کشور، این جنگ تمام عیار از اولویت اول به اولویت دهم تنزل یافت.”

اولکسی دانیلوف تاکید کرد : “جمهوری اسلامی ایران به هیچکس اجازۀ تحقیق دربارۀ این فاجعه را نداده است.”

دبیر شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین گفته است که او ادعای رسمی حکومت ایران را مبنی بر تصادفی بودن فاجعۀ سقوط هواپیمای مسافربری اوکراین به هیچ وجه نمی‌پذیرد. ساقط کردن هواپیمای اوکراینی “عمداً صورت گرفته و حمله‌ای آگاهانه بوده است.”

وی افزوده است :  “بحران نظامی ایران و آمریکا که می رفت به جنگی منطقه‌ای تبدیل شود پس از ساقط شدن هواپیمای اوکراین توسط دو موشک پدافند هوایی ایران سریعاً خاموش شد.”

معاون وزیر خارجۀ اوکراین هم گفته است که جمهوری اسلامی ایران هنوز اسامی و رتبۀ ده نفری که می‌گوید که در ارتباط با این فاجعه تفهیم اتهام شده اند در اختیار دولت کی‌یف نگذاشته و از هر گونه همکاری با اوکراین نیز خودداری می‌کند.”

دولت کانادا هم که شماری از شهروندان اش در این فاجعه به قتل رسیدند گفته است که بزودی گزارش مستقل خود را منتشر می‌کند. کانادا بار دیگر از تهران نیز خواسته است که دلایل، مدارک و توضیحات شفاف خود را دربارۀ چگونگی وقوع این فاجعه ارائه کند.