
رئیس جمهوری روسیه از ایجاد یک منطقه حائل غیرنظامی بین ارتش سوریه و شورشیان حاضر در منطقه خبر داد.
وی زمان اجرای آن را روز ۱۵ اکتبر اعلام کرد.
پوتین پس از دیدار با رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد و گفت که نیروهای ترکیه و پلیس نظامی روسیه در اطراف این خط به گشتزنی خواهند پرداخت.
استان ادلب آخرین پایگاه شورشیان سوری است که این نگرانی وجود دارد که حمله گسترده نیروهای دولتی سوریه به این منطقه خسارات و تلفات گسترده سنگینی بر جای بگذارد.
ترکیه مخالف چنین حمله ای است رئیس جمهوری روسیه می گوید که مساحت این منطقه حائل نظامی بین ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر است.
سرگی شویگو وزیر دفاع روسیه اعلام کرد که استان ادلب سوریه شاهد هیچ عملیات نظامی نخواهد بود و افزود که جزئیات را مسکو تا ساعتی دیگر با دولت سوریه هماهنگ خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان گفت که این توافق موجب خواهد شد تا هواداران و مخالفان اسد هر جا هستند باقی بمانند و از بروز یک بحران انسانی جلوگیری شود.
روسیه که همراه با ایران بزرگترین حامی حکومت بشار اسد در سوریه است خود را برای حمله وسیع به شهر آماده میکرد.
این شهر در کنترل شورشیان است و سه میلیون نفر سکنه دارد دیدار پوتین و اردوغان در بندر سوچی روسیه انجام شد.
این دومین دیدار رهبران دو کشور ظرف ۱۰ روز گذشته است دیدار قبلی آنها در تهران و با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی صورت گرفت با وجود نزدیکی تهران و مسکو در قبال بحران سوریه ایران به نشست سوچی دعوت نشد.
خبرها حاکی از آن است که ترکیه در حال تقویت مواضع نیروهای خود در شهر ادلب سوریه است. استان ادلب از سال ۲۰۱۱ نخستین پایگاه امن و مهمترین گذرگاه عمده تردد نیروهای مبارز و انتقال تجهیزات نظامی به داخل سوریه از طریق مرز ترکیه بوده است.
این استان بعد از مذاکرات آستانه و سوچی آخرین سنگر امن نیروهای مبارز علیه دولت بشار اسد بوده و بعد از اعلام آتش بس تمامی نیروهای مخالف دولت دمشق از طریق مناطق دیده بانی بیست و نه گانه تحت نظارت ترکیه- روسیه و ایران در آن منطقه محدود و محصور مانده دولت دمشق با همکاری روسیه مترصد حمله به آخرین سنگر مبارزان سوریه است.
اما ترکیه هرگونه حمله به ادلب را منجر به کشتار دسته جمعی مردم بیدفاع و عادی میداند و از بیم حرکت سیل مهاجران از سوی مرزهای خود بیمناک است.
اختلاف نظر در این خصوص میان اردوغان و پوتین در اجلاس سران تهران به صورت زنده از تلویزیون پخش شد و واکنشهایی را در داخل ترکیه سبب ساز شد.
ارسال توییت جدید اردوغان بعد از بازگشت از تهران و یا درج مقالات دروال استریت ژورنال در روز سه شنبه ۱۱ سپتامبر و دفاع از مواضع ترکیه در عدم حمله به نشان از بروز اختلاف قبلی میان آنکارا و تهدید ایران و روسیه داشته است.
گزارش ها حاکی از آن است که ترکیه به طور جدی در حمایت تسلیحاتی از مخالفان بشار اسد بوده و بارها اردوغان سوریه بدون اسد را طالب بوده است.
این دیدگاه در شرایطی منطبق با دیدگاه ایالات متحده و برخی کشورهای غربی است و با دیدگاه جمهوری اسلامی و روسیه در تضاد است.
آگاهان بر این نظرند که حمله به ادلب منتفی شده و اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و پوتین به توافق رسیدند که با ایجاد منطقه حائل غیرنظامی آنها را از خطر بمباران و حملات دور کنند و از بروز فجایعی که در حلب شاهد آن بودیم ممانعت به عمل آید.
البته روسیه از بیم پراکنده شدن نیروهای افراطی منسوب به آسیای میانه و قفقاز به هیچ وجه تمایلی به نجات و یا رهایی آنها ندارد. زیرا آنها را خطرناک و برهم زننده ثبات در مرزهای خود در آسیای میانه می داند.