یک روز پس از آن که ایالات متحده رسما اعلام کرد که از پیمان موشک های اتمی با روسیه بیرون می آید، وزیر دفاع جدید آن کشور اعلام کرد که ارتش آمریکا به تولید موشک های بالیستیک جدید از نوع کروز دست خواهد زد. آشنایان امور ابراز نگرانی می کنند که این اقدام ممکن است مسابقه تسلیحاتی دوران جنگ سرد را دوباره به دنبال آورد و تنش بین شرق و غرب در جهان افزایش یابد.
برخی تحلیلگران ارزیابی می کنند که این بار، روسیه توان ایستادگی در برابر روسیه را ندارد، زیرا از نظر اقتصادی بسیار ضعیف تر از دوران اتحاد شوروی می باشد. دولت مسکو، به خاطر یک رشته دست اندازی های نظامی به سرزمین های همسایه و همچنین پایمال سازی حقوق بشر و سوء قصد به جان مخالفان رژیم، مورد تحریم های فزاینده آمریکایی قرار گرفته است.

وزیر دفاع ایالات متحده گفت که کشورش است به ساخت همه سامانه های جنگی که طبق پیمان اتمی با اتحاد شوروی، تولید آن ها ممنوع بود باز می گردد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این تصمیم دولت واشنگتن یک رفتار اشتباه آمیز است.
در حالی که یک پیمان هستهای بین آمریکا و روسیه روز جمعه، یازدهم مرداد، پس از ۳۱ سال منقضی شد شماری از کشورها و چهرههای بینالمللی نسبت به بازگشت مسابقه تسلیحاتی ابراز نگرانی کردهاند.
بر اساس پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» (INF) که در سال ۱۹۸۸ به امضای رونالد ریگان، رئیس جمهوری آمریکا، و میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی، رسید دو طرف متعهد شدند از توسعه، تولید و استقرار موشکهای کروز یا بالستیک زمینی با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر خودداری کنند.
مقامهای آمریکا در سالهای اخیر بارها روسیه را به نقض این پیمان متهم کرده بودند و دونالد ترامپ نیز سال گذشته اعلام کرد به دلیل «نقض مکرر این پیمان توسط روسیه»، واشینگتن از آن خارج خواهد شد. روسیه اتهام نقض این پیمان را رد کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، از هر دو طرف خواسته بود که این پیمان را تمدید کنند و اجازه ندهند جهان «ترمز ارزشمندی را از دست بدهد».
دبیرکل سازمان ملل در عین حال تأکید کرد که عدم تمدید این پیمان نه تنها «تهدید ناشی از موشکهای بالستیک را نخواهد کاست بلکه آن را تشدید خواهد کرد».
با این حال هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، روز جمعه پیشبینی کرد که انقضای پیمان آیاناف به تجدید مسابقه تسلیحاتی در جهان نمیانجامد.
آقای ماس در عین حال با اشاره به اینکه چین در این موضوع کاملا سکوت اختیار کرده است گفت: هرگونه پیمان جایگزین آیاناف باید چین را نیز شامل شود.
میخائیل گورباچف نیز به خبرگزاری روسی اینترفکس گفته است که تصمیم واشنگتن برای خروج از پیمان INF «سیاست جهانی را غیرقابلپیشبینی میکند و هرج و مرج را گسترش خواهد داد».
او همچنین با اشاره به اظهارات مقامهای آمریکایی سرنوشت پیمان «استارت نو» را با ابهام روبهرو کرده است، از دو طرف خواست که بر حفظ این پیمان «بهعنوان آخرین ستون امنیت استراتژیک جهانی» متمرکز شوند.
پیمان آیاناف به همراه پیمان هستهای دیگری موسوم به «استارت نو» که در سال ۲۰۱۱ بین آمریکا و روسیه امضا شد، دو ستون اصلی کنترل تسلیحات هستهای بین آمریکا و روسیه به شمار میرفت.
پیمان «استارت نو» اوایل سال ۲۰۲۱ به پایان میرسد، مگر آنکه دو طرف آن را تمدید کنند