چرا حکومت ایران برای  نگهداری رهبران القاعده در خاک خود اصرار دارد؟

حکومت  ایران در تلاش است تا برای توسعه برنامه‌ هسته‌ای‌اش، ماجراجویی‌های منطقه را افزایش دهد و به روابط بسیار خوبش با سازمان تروریستی القاعده که همه یک هدف واحد دارند؛ ادامه دهد .

کول بونزیل پژوهشگر متخصص در امور خاورمیانه در مرکز هوفر دانشگاه استنفورد و سردبیر وبلاگ «جهادیکا» در مقاله‌ای در مجله (Foreign Affairs ) نوشته است  که «تروریسم و نفرت‌پراکنی» نقطه اشتراک ایران و القاعده هستند. علیه جهادیسم جهانی فعالیت می‌کنند.

در این مقاله امده است که مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا پیشتر حکومت ایران را متهم کرد که به «مرکز اصلی جدید» القاعده تبدیل شده و ایران و القاعده پس از ۳۰ سال همکاری، روابط خود را به سطح جدیدتری ارتقا دادند. وی گفته بود که احتمال داده می‌شود ایران در سال ۲۰۱۵ به القاعده اجازه داد «یک مقر عملیاتی اصلی جدید» در خاک این کشور افتتاح کند و «این سازمان تروریستی در حال حاضر تحت حمایت سخت رژیم ایران فعالیت می‌کند.»

این پژوهشگر متخصص در امور خاورمیانه، در ادامه نوشته است که پمپئو تنها مقام یا تحلیلگر آمریکایی نیست که رژیم ایران را به حمایت از سازمان تروریستی القاعده متهم می‌کند اما این بار سخنان پمپئو از نوع کاملا متفاوتی بود. اگرچه بسیاری از حاضران به مخالفت با سخنان وزیر امور خارجه آمریکا پرداخته و این سخنان را تبلیغاتی برای دخالت در نزدیکی احتمالی دولت بایدن و رژیم ایران دانستند، اما این ادعاهای مبالغه‌آمیز پمپئو بر اساس وقایع موجود است که نشان می‌دهد روابط تهران و القاعده از سال۲۰۱۵ به این سو پیشرفت‌های جدی داشته است.

در ادامه این مقاله آمده است است : ایران در آن زمان برخی از رهبران القاعده را در خاک خود زندانی کرده بود. طی یک روند تبادل اسراء با این سازمان تروریستی، تهران به رهبران القاعده آزادی رفت و آمد داده و به آنها اجازه داد بر عملیات این سازمان در سراسر جهان با آزادی بیشتری نظارت کنند.

وی گفته است که نوع همکاری بین ایران و القاعده یک حقیقت روشن است. براساس گزارش کمیته ۱۱ سپتامبر فعالان و مربیان بارز القاعده در دهه ۹۰ به ایران سفر کرده و آموزش‌هایی درباره مواد منفجره کسب کردند. برخی از آنها هم از سوی حزب‌الله در لبنان آموزش دیدند. در سال‌های پیش از حادثه ۱۱ سپتامبر تعدادی از هواپیما رباها از طریق ایران به عبور کرده و به سفر رفتند. در این گزارش آمده که اختلافات شیعه و سنی مانع غیرقابل عبوری در روابط و همکاری‌های ایران و سازمان تروریستی القاعده نبود.

کول بونزیل در ادامه نگاشته است که کشته شدن ابومحمد المصری در تهران به دست نیروهای اسرائیل در ماه آگوست ۲۰۲۰ نشان می‌دهد او در حال زندگی آزادانه در ایران بود. گمان می‌رود که سیف العدل دیگر جانشین الظواهری هم از چنین آزادی در ایران بهره‌مند باشد. گفته می‌شود همزمان تعداد دیگری از نیروهای القاعده همچنان در ایران هستند.

وی گفته است: آنچه ایران بدان متهم است تسامح و سهل‌انگاری در رابطه با القاعده است. این چیز کمی نیست که نفر دوم سازمان تروریستی القاعده آزادانه در تهران رفت و آمد