
در آستانه یوم کیپور که روزه بزرگ یهودیان است، این روزها مصادف با چهلمین سالگرد امضای پیمان صلح بین مصر و اسرائیل می باشد که کوتاه مدتی پیش از به قدرت رسیدن حکومت اسلامی در ایران رخ داد و خمینی شدیدا آن را محکوم دانست.
در اواخر سال ۱۹۷۸ میلادی، رهبر مصر زنده نام انور سادات، اعلام داشت که حاضر به نزاع یکصد ساله اعراب علیه یهودیان و اسرائیل پایان دهد و به یک توافق صلح برسد، و حتی اگر لازم باشد، حاضر است شخصا به اورشلیم بیاید و در پارلمان اسرائیل سخنرانی کند.
این اظهارات، در عین حال که موجب شگفتی شدید در اسرائیل شد، مورد استقبال بسیار گرم قرار گرفت و دولت اسرائیل از رهبر مصر رسما دعوت کرد به این کشور بیاید، و سخنرانی انور سادات در کنست (پارلمان اسرائیل) با استقبال بسیار گرم روبرو شد.
کوتاه مدتی پس از این دیدار پیمان رسمی صلح و آشتی بین اسرائیل و مصر در کاخ سفید واشنگتن و با رهبری پرزیدنت جیمی کارتر رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا گردید و از آن هنگام تا کنون به خوبی رعایت می شود و هیچ درگیری نظامی در این مدت، بین مصر و اسرائیل به وقوع نپیوسته است.
آشتی بین دو کشور، به رهبران مصر امکان داد که از میزان بودجه نظامی بکاهند و در راه رفع مشکلات زیستی ملت مصر کوشا تر باشد.
با آن که پرزیدنت سادات به دست چند تروریست بسیار متعصب مصری ترور شد، و جان خود را در راه آشتی از دست داد، ولی همه جانشینان او به توافق صلح وفادار ماندند و مفاد آن را به دقت اجرا کردند.
حتی محمد مُرسی رهبر حزب اِخوان المُسلمین، که پس از برانداختن دولت پرزیدنت حسنی مبارک، مدت کوتاهی قدرت را در مصر در دست داشت، تخلفی علیه پیمان صلح با اسرائیل مرتکب نشد و از لغو آن سخن نگفت.
در دوران کنونی نیز که مارشال عبدالفتاح السیسی رهبری مصر را به دست دارد، همکاری ها بین دو کشور تقویت شده و اورشلیم و قاهره، اقدامات خود را برای رویارویی با گروه حماس در غزه و دیگر سازمان های ترور اسلامی و عربی گسترش داده اند.
با این همه، همگان تائید می کنند که مناسبات مصر با اسرائیل، در طول چهل سال گذشته، نوعی “صلح سرد” بوده و رهبران مصر عمدا از گسترش آن و به ویژه افزایش داد و ستد بازرگانی بین دو کشور جلوگیری کرده اند.
به گفته تحلیلگران، رهبران مصر بر این باورند که روابط با اسرائیل هنگامی کاملا گرم خواهد شد که معضل فلسطینی ها حل گرددو طرفین به توافق و آشتی برسند.
مقامات مصری می گویند تا هنگامی که این نزاع پایان نگرفته، مصر روابط خود با اسرائیل را به طور کامل عادی نخواهد کرد و سردی کنونی همچنان ادامه خواهد یافت.
نظرسنجی ها در داخل مصر حکایت از آن دارد که بخش عمده ای از مردم آن کشور و به ویژه نسل جوان، از ادامه این سیاست جانبداری می کنند.

