مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران،گفت: یکی از دلایل فشار به شبکه برق مرکز بزرگ استخراج ارز دیجیتال (بیت کوین) در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان است که در اختیار چینیها قرار دارد.
مصطفی رجبی مشهدی، تایید کرده بود: “استخراجکنندگان ارزهای مجازی” از عوامل افزایش مصرف برق در کشور هستند.
در این راستا مسعود نوری،خبرنگار با سابقه در روزنامه همشهری و خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا)، در توئیتری نوشته است: “چینیها” با همکاری “یک نهاد نظامی”(سپاه پاسداران) معدن استخراج ارز دیجیتال “بیتکوین” در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان ایجاد کردهاند که با تعرفه پایین از برق ارزان کشور برای آن استفاده میشود.
نوری نوشته در فاز اول «۱۰ هزار دستگاه بسیار راندمان پایین ام-۳ در این مرکز مشغول فعالیت است».
این مرکز استخراج بیت کوین در رفسنجان که از آن را “مزرعه استخراج” ارز دیجیتال یاد میکنند مربوط به یک مرکز با عنوان «دیتاسنتر» است که در سال ۱۳۹۸ توسط روحانی و مشاور اقتصادی او افتتاح شده بود.
در همان زمان علیار اسکندری، فرماندار رفسنجان، این مرکز را «بزرگترین دیتاسنتر منطقه خاورمیانه معرفی کرد، اما برخی رسانهها نیز آن را محل استقرار دستگاههای استخراج ارز دیجیتال گزارش کردند».
روزنامه رسالت نیز در این باره نوشته است: عامل مصرف بالای برق در ایران مردم نیستند، استخراج غیرمجاز بیت کوین است
این در حالی که مقامهای دولتی ایران مردم این کشور را به مصرف بالای انرژی متهم میکنند و آن را دلیلی برای سوزاندن مازوت در نیروگاهها اعلام میکنند.
این روزنامه نوشته است: کارشناسان معتقدند، کارگاه هایی به شکل غیرمجاز نسبت به زراعت بیت کوین اقدام کرده اند که برق بسیاری مصرف می کنند و اخیرا وزارت نیرو اعلام کرده، ۳۰۰ مگاوات از این کارگاه های غیر قانونی کشف شده اند.
انجمن بلاکچین ایران نیز گزارش داده در این منطقه چینیها “چسبیده به خطوط انتقال و پست برق ۲۳۰/۳۳ کیلو ولت فروکروم رفسنجان، مزرعه استخراج رمز ارزهای دیجیتالی راهانداختهاند که ۱۷۵مگاوات برق مصرف میکند.”
روزنامه رسالت در زمینه فشار مراکز استخراج بیتکوین به شبکه برق کشور نوشته «تولید هر بیتکوین معادل مصرف سالانه ۲۴ خانه در تهران برق مصرف میکند، یا معادل مصرف برق یک خانه در تهران به مدت ۲۴ سال».
قیمت هر بیتکوین امروز (سه شنبه) به نزدیک ۳۶ هزار دلار رسیده است، موضوعی که سخنگوی صنعت برق کشور از آن به عنوان دلیل افزایش شمار استخراجکنندگان در کشور یاد کرده است.
پیشتر نیز وزیر نفت و رییس سازمان حفاظت محیط زیست به شهروندان گفته بود: برای توقف سوزاندن مازوت باید مصرف برق خود را کاهش دهند.
آسیکنیوز، رسانه حوزه ارز دیجیتال، سال گذشته در این باره نوشته بود برق شبکه کارخانه “فروکروم”» با قیمت “بسیار ناچیز” در اختیار شرکت تاپاکوی چین قرار گرفته است.
این در حالی که مجید کهنوجی، مدیر منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان، در این باره گفته است : «در کشور مازاد تولید برق داریم و برق هم کالای قابل ذخیره نیست، بنابراین وزارت نیرو از همین مازاد برق برای فروش به ماینرها [استخراجکنندگان] استفاده میکند و قیمت آن را نیز به میزان قیمت صادرات محاسبه خواهد کرد».
رسالت نوشته است: این پروژه در رفسنجان یکی از پروژههای بزرگ “ماینینگ” جهان است که از سوی شرکت سرمایهگذاری توسعه ایران و چین به بهرهبرداری رسید.