کاخ سفید واشنگتن شامگاه امروز به وقت ایران، جایگاه یکی از پرهیجان ترین رویدادهای سیاسی ده های اخیر خواهد بود و آن مراسم امضای پیمان صلح بین اسرائیل و امارات عربی متحده، و همچنین پیمان تفاهم و دوستی با امیرنشین بحرین است.
پرزیدنت دونالد ترامپ ریاست این مراسم را به عهده دارد و بنیامین نتانیاهو به نام دولت و ملت اسرائیل پیمان صلح با امارت امضا خواهد کرد و بر پیمان آشتی و تفاهم با بحرین مهر تایید خواهد گذاشت.
وزیران خارجه امارات و بحرین این دو پیمان را امضا خواهند کرد و در کنار آن قراردادی نیز بین اسرائیل و امارات به هدف گسترش داد و ستدهای بازرگانی، اقتصادی، علمی و تکنولوژی امضا خواهد شد.
رسانه های امارات و بحرین گزارش های مفصلی در استقبال از این روز تاریخی انتشار دادند و نوشتند که این آئین، بیانگر آغاز دوران تازه ای در تاریخ خاورمیانه است.
سران دو امیرنشین تاکید کرده اند که دوستی با اسرائیل به مفهوم آن نیست که منافع فلسطینی ها را نادیده گرفته اند.
برای حضور در مراسم امضای توافق نامه ها، بیش از صد نفر مهمانان بلندپایه دعوت شده اند. به آن ها اجازه داده شده که اگر ترجیح می دهند، می توانند ماسک به چهره نزنند. ولی از همه روزنامه نگاران پیش از ورود به خاک آمریکا آزمایش کورونا انجام شده و پیش از ورود به کاخ سفید نیز تکرار خواهد شد.
نخست وزیر اسرائیل یکی از سخنرانان اصلی این آئین خواهد بود و انتظار می رود که از گسترش روند صلح در خاورمیانه سخن بگوید و مژده دهد که بزودی کشورهای بیشتری به این روند خواهند پیوست.
متن پیمان هایی که شامگاه امروز در کاخ سفید به امضا میرسد هنوز انتشار نیافته است. ولی گفته می شود که در پیمان با امارات، به صراحت از حق فلسطینی ها سخن رفته و گفته شده است که اسرائیل برنامه الحاق بخشی از کرانه باختری به خاک خود را تا پایان سال ۲۰۲۴ معلق خواهد گذاشت. اگر پرزیدنت ترامپ برای دور دوم ریاست جمهوری گزیده شود در آن سال دوران خدمتش به پایان می رسد.
سفیران امارات عربی و بحرین در ایالات متحده که هر دو بانو هستند، در گفتگوهای تلویزیونی با اشتیاق زیاد از برگزاری مراسم امشب ابراز خرسندی کردند و آن را پیش درآمدی برای تحکیم ثبات و آرامش در خاورمیانه و رفاه مردمان آن دانستند.
رسانه های چاپ امارات و بحرین، حکومت ایران را متهم ساخته اند که از تنش در منطقه و ادامه ستیز اعراب و فلسطینیان با اسرائیل سود می برد و این آتش را دامن می زند.
علت آن که سندی که قرار است با بحرین امضا شود، “پیمان تفاهم و همکاری” نام گرفته، آن است که به علت کوتاه بودن زمان، هنوز فرصت لازم برای نگارش جزئیات پیمان صلح به دست نیامده است.
یسرائیل کاتس وزیر دارایی اسرائیل که از رهبران حزب لیکود محسوب می شود، در مصاحبه ای گفت که متن هر دو پیمان با امارات و بحرین، در کنست (پارلمان اسرائیل) مطرح خواهد گردید و او ایمان دارد که همه احزاب و اعضای پارلمان به آن رای موافق خواهند داد.
برخی از سیاستمداران جناح راست، این پیمان ها را با تردید تلقی می کنند، زیرا بیم دارند که ممکن است برنامه الحاق بخشی از کرانه باختری به خاک اسرائیل بکلی منتفی شود.
سران امارات و بحرین در سخنان خود تاکید کرده اند که باید یک کشور مستقل عربی در کنار اسرائیل برپا شود که پایتخت آن اورشلیم شرقی باشد. جناح راست اسرائیل قاطعانه با چنین طرحی مخالفت می ورزد.