تورم و بحران اقتصادی در ایران موجب می شود کارگران توان تامین معیشت خانوادگی را نداشته باشند، شماری از نمایندگان جامعۀ کارگری ایران در این رابطه گفتند: کارگران با دستمزد کنونی تنها ١١ روز در ماه میتوانند زندگی کنند.
علی خدائی، نمایندۀ کارگران در شورای عالی کار، در اعتراض به برگزار نشدن جلسۀ شورای عالی کار و مقامات وزارت کار گفت که چنین اقدامی “بی معناست” و گفتگو در این باره نیازمند “اجلاس سه جانبه” نیست..خدائی تاکید کرد که آنچه خواست کارگران است، افزایش دستمزد هاست که با هزینههای واقعی زندگی فاصلۀ بسیار دارد. مزد کارگران باید بر اساس مادۀ ۴١ قانون کار باید بر پایۀ تورم وهزینۀ حداقلهای زندگی تعیین شود.
علی خدائی افزود: «حداقلهای زندگی به صورت سه جانبه در کمیته ذیل شورای عالی کار بررسی و تعیین شده و با کمترین قیمتها هزینه سبد معیشت خانوار کارگری در سال ٩٨ با بُعد ٣.٣ حدود ۴ میلیون و ٩۴٠ هزار تومان تعیین گردید».
وی تاکید کرد که «تاریخ دقیق بعدی جلسه شورای عالی کار مشخص نیست و دلایل برای لغو آن نیز منطقی نبود.
کدخدائی گفت: در آن نشست «حدود ۶۵٠ هزار تومان به درآمد یک کارگر اضافه شد، درحالی که با محاسبات حداقلی در کمیته دستمزد حدود یک میلیون و ١٨٠ هزار تومان به هزینه خانوار افزوده شده بود».
وی افزود: در شورای عالی کار «در حال حاضر دستمزد کارگران تنها ۴٠ درصد هزینه زندگی را پوشش میدهد و حداقل دستمزد، بر مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی نیز اثر گذار بوده است و اینک] با گذشت ٢ ماه از سال هنوز دستمزد این گروه از بازنشستگان تعیین نشده است».
همزمان حسن صادقی رئیس اتحادیۀ پیشکسوتان جامعۀ کارگری ایران، نیز از دولت خواست به «میز مذاکره بازگردد و مزد واقعی کارگران را بر اساس نرخ تورم و سبد معیشت افزایش دهد».
وی افزود: «بحث ما دستمزد است نه مزایای جانبی. دعوای ما با وزارت کار و دولت، بر سر مزایای جانبی نیست. با صد هزار تومان افزایش حق مسکن، درد کارگران دوا نمیشود».
او تاکید میکند که « آنچه مهم است، «مزد واقعی» است. بهار و خزان زندگی کارگر به مزد واقعی و میزان آن بستگی تام دارد. و باید گفت که «مزایای جانبی مزد مانند حق مسکن تاثیری در دریافتی کارگران بازنشسته ندارد و بازنشستگان کارگری مشمول حق مسکن نمیشوند».
مهرداد سالاری، معاون عمرانی استاندار کرمانشاه، نیز اعلام کرد ۲۵ هزار کارگر ساختمانی در پی شیوع ویروس کرونا در این استان، بیکار شدهاند.
وی افزود: بسیاری از کارگران بیکار شده “شناسنامه کاری” ندارند.
هادی ساداتی، مسئول انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران نیز پیشتر از بیکاری ۸۰ هزار کارگر ساختمانی در پی شیوع کرونا در این استان خبر داده بود.
همچنین در تهران نیز پس از شیوع کورونا تاکنون ۱۴۰ هزار کارگر ساختمانی بیکار شده و دولت هم اعلام کرده به سه میلیون کارگر روزمزد و فصلی یارانه بلاعوض پرداخت میکند.
همزمان با انتشار این اخبار، اسماعیل حاجیپور، رئیس شورای شهر رشت از کم بودن حقوق ۱۴ میلیونتومانی ناصر حاج محمدی،شهردار این شهر بسیار دلخور شده و مدعی شده که الان حقوق کارگر خدماتی شهرداری رشت، ماهیانه ۷ میلیون تومان است و روا نیست که شهرداران اینقدر کم حقوق بگیرند!