رئیس آژانس بین المللی انرژی هسته ای، پس از یک دوران طولانی مماشات با رژیم ایران، به این امید که اختیارات بازرسان بین المللی برای نظارت بر اتم ایران به آنها بازگردانده شود، اکنون قاطعانه می گوید که خلفات رژیم ایران باید صریحا و قاطعانه توسط کشورهای جهان محکوم شود.
رافائل گروسی در روزهای اخیر با مقامات ارشد چند کشور جهان و به ویژه ایالات متحده و اروپاییان دیدار کرده و کوشیده اند آنان را تشویق کنند که بر فشار بر حکومت ایران بیافزایند تا اختیارات بازرسان را به آن ها باز گرداند.
رژیم ایران که علنا می گوید میزان اورانیوم غنی شده در سطح شصت درصد را به ۱۲۰ کیلوگرم رسانده و به مرحله تولید بمب هسته ای نزدیکتر شده، با ایجاد مزاحمت برای بازرسان و به ویژه بازرسان زن، و همچنین خودداری از تحویل فیلم های مداربسته فعالیت اتمی به بازرسان، عملا بدون نظارت موثر بین المللی، همچنان در راه رسیدن به بمب اتمی پیش می رود.
رافائل گروسی سفری به ایران داشت و با دست خالی بازگشت و اکنون رژیم ایران دوباره او را به کشور دعوت کرده، ولی تصور می رود که این دعوت، ترفند دیگری برای وقت کشی و خرید زمان باشد و نتیجه مثبتی به دنبال نیارود.
رئیس آژانس بین المللی در هفته های اخیر با مقامات چند کشور اروپایی دیدار کرد و سپس به واشنگتن رفت و اکنون پس از رایزنی های به عمل آمده، با صراحتی بیسابقه می گوید که باید ادامه این رفتار حکومت ایران محکوم گردد.
قرار است گروسی در ماه آینده گزارش دیگری نیز در مورد تخلفات اتمی رژیم ایران به شورای حکام آژانس ارائه کند و آنگاه بخواهد که شورا نیز با محکوم دانستن این سرکشی های رژیم ایران، توصیه کند که پرونده به شورای امنیت فرستاده شود.
در چنین وضعی، اگر دولت های چین و روسیه نیز همکاری کنند، ماده هفت منشور شورا به کار خواهد افتاد و ایران ممکن است با حمله نظامی روبرو شود.
گروسی در جریان سفر به نیویورک که هدف از آن به دست آوردن پشتیبانی پرزیدنت بایدن برای افزایش فشار بین المللی بر حکومت ایران بود، به کنگره نیز رفت و با شماری از سناتورهای با نفوذ گفتگو کرد.
به موازات این تلاش، وزیر خارجه آمریکا آنتونی بلینکن و همچنین رابرت مالی دستیار او در امور ایران، دیدارهای از چند کشور داشته و به ویژه با وزیران خارجه عربستان و چند امیرنشین عربی به رایزنی نشستند تا از دیدگاه آنان نسبت به برنامه های اتمی ایران آگاه شوند و توصیه های آنان را برای رویارویی با این معضل بشنوند.
برخی سناتورهای آمریکایی از رئیس آژانس بین المللی خواستند موجبات ارجاع پرونده اتمی ایران به شورای امنیت را فراهم سازد تا بتوان به اقدامات نظامی دست زد. ولی برخی سیاستمداران ارشد آمریکایی بعید می دانند که در مرحله کنونی، چنین برنامه ای به اجرا گذاشته شود.