کانادا: «حکومت ایران همچنان درباره هواپیمای اوکراینی دروغ می‌گوید، همکاری با این کشور برای عبور هواپیماها خطرناک است»

رالف گودال، مشاور نخست وزیر کانادا، حکومت ایران  به دروغگویی درباره هواپیمای اوکراینی متهم کرد و گفت، تا زمانی که ایران از بیان تمامی حقیقت درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی امتناع می‌کند، آسمان این کشور برای عبور هواپیماهای مسافربری همچنان ناامن باقی خواهد ماند.

مشاور نخست وزیر کانادا، در ادامه  تأکید کرد که حکومت ایران حاضر نیست تمام حقیقت را درباره سقوط هواپیمای اوکراینی بگوید و با گروه‌های تحقیق، همکاری لازم به عمل نمی‌آورد.

هواپیمایی اوکراینی، سال گذشته با شلیک عمودی موشک های سپاه پاسداران سرنگون شد و همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.

او در ادامه گفت:  جهان باید این موضوع را جدی بگیرد. هیچ دلیلی وجود ندارد که باور کرد که آسمان تهران امروز امن‌تر از ژانویه ۲۰۲۰ است.

گودال همچنین گفت که ایران از روز اول به دنبال طفره رفتن و گمراه کردن بوده است.

پیشتر هم  دیدبان حقوق بشر اعلام کرده بود  که حکومت ایران فشارهای خود بر خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراینی را افزایش داده است.

این نهاد حقوق بشری در گفتگو با  ۳۱ نفر از وابستگان قربانیان و افراد با اطلاع مستقیم از رفتار مقامات با خانواده‌ها اعلام کرد که نهادهای امنیتی ایران به شکل خودسرانه اعضای خانواده قربانیان مورد بازداشت، احضار، بازجویی آزارنده، شکنجه، و بدرفتاری قرار داده‌اند. این نهادها ظاهراً در تلاشی آشکار برای ممانعت از تلاش‌ها در راه پاسخگویی اموال قربانیان را به وابستگانشان باز پس نگردانده‌اند و در امر تدفین و گردهمایی یادبود نیز دخالت کرده‌اند.

طبق گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر، حداقل ۱۶ نفر از نزدیکان قربانیان توسط نهادهای امنیتی و اطلاعاتی تهدید شدند تا در مصاحبه با رسانه‌های خارجی شرکت نکنند.

در همین راستا،  مایکل بیچ، مدیر بخش خاورمیانه‌ای سازمان دیدبان حقوق بشر می‌گوید:«سپاه پاسداران ۱۷۶ نفر را کشت بدون اینکه کسی آنها را محاکمه کند. در عوض دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی ایران، خانواده‌های قربانیان را تحت فشار قرار داده و حقوق آنها را زیر پا می‌گذارد تا هرگونه نور امیدی به عدالت را خاموش کند».

او افزود:«به جای اینکه اعتماد مردم را از طریق یک تحقیق شفاف و عادلانه به دست آورند، حکومت ایران هر تلاشی برای اجرای عدالت را در نطفه خفه می‌کند».

دولت اوکراین هم با رد پیشنهاد ایران برای پرداخت ۱۵۰ هزار دلار غرامت به خانواده‌های قربانیان هواپیمای ساقط شده توسط سپاه پاسداران، خواستار محاکمه عاملان این جنایت شد.

پیشتر، بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین در بیانیه مشترکی تاکید کرده‌اند دو موشکی که ایران به سوی هواپیمای مسافربری اوکراین شلیک کرده، حذف بخش‌هایی از اطلاعات در گزارش مربوط به ساقط کردن هواپیما و «پنهان‌کاری‌‌های» ایران در تهیه گزارش مربوطه، «به مثابه نقض قوانین بین‌المللی» است.

دادگاه عالی اونتاریو در کانادا، اخیرا طی حکمی، اعلام است که سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین توسط سپاه پاسداران ایران یک اقدام “عمدی” و “تروریستی” بوده است.