حکومت طالبان که هنوز ترکیب هیات دولت خود را اعلام نکرده، از شماری از کشورهای همسایه و دور دعوت کرده که در مراسم ادای سوگند چنین دولتی شرکت کنند که مفهوم آن به رسمیت شناختن این حکومت و اعطای مشروعیت به آن تلقی می شود. ولی هیچ کشوری در این زمینه هنوز پاسخی نداده است و همگی در انتظار روشن شدن اوضاع می باشند.
دولت های ایران، پاکستان، چین، روسیه و ترکیه از جمله دعوت شدگان به این مراسم هستند.
رژیم ایران هنوز موضع نهایی خود در این زمینه را مشخص نساخته و رویکرد ضد و نقیضی داشته، و دولت های دیگر نیز اکثر خواستار آن هستند که در دولت آینده کابل، نه تنها اعضای طالبان، بلکه نمایندگان همه طیف های سیاسی، اجتماعی، قومی و جنسیتی عضویت داشته باشند.
بسیاری از کشورها به طالبان هشدار داده اند که اگر یک دولت فراگیر برپا نشود، و همچنین تبعیض نسبت به زنان متوقف نگردد، آن حکومت را به رسمیت نخواهند شناخت.
جامعه افغانستان از اقوام، زبان ها و طبقات اجتماعی گوناگونی تشکیل شده که اگر همگان در دولت آینده بازتاب نداشته باشند، طالبان نمی توانند از حمایت برخوردار شوند. آن ها بارها قول انجام چنین خواسته ای را داده اند، ولی مانند روح الله خمینی، همیشه افزوده اند که این افراد و گروه ها باید بر اساس موازین اسلامی، نسخه طالبان، وارد دولت آینده شوند.
همین مشکل موجب شده که طالبان هنوز نتوانسته اند برپایی دولت خود را به طور نهایی اعلام کنند.
دولت طالبان خطاب به ایالات متحده و کشورهای غربی دیگر گفته اند که خواهان دوستی و همکاری با آن ها می باشند. ولی دولت واشنگتن با آن که اعلام کرده حاضر به همکاری محدود با طالبان، در مورد شماری از امور امنیتی و بشردوستانه است، تاکید کرده که هرگز از اصول اخلاقی و سیاسی خود و ارزش های انسانی و معنوی، غافل نخواهد شد.
حکومت نیم بند طالبان در کابل اعلام کرد که مایل است روابط دوستانه ای با ایالات متحده و همه کشورها داشته باشد. ولی کمتر کسی به این سخنان اعتماد دارد و بعید می نماید که طالبان از تسیز بنیادین خود نسبت به ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی دست بردارند.
با توجه به همسایگی چین با افغانستان، موضع دولت پکن نیز در این زمینه از اهمیت خاصی برخوردار است.
وزارت خارجه چین امروز (سه شنبه) در پاسخ به این پرسش که در برابر حکومت طالبان چه رویکردی خواهد داشت، گفت: «ما از برپایی یک دولت معتدل و فراگیر جانبداری می کنیم». او گفت که از نظر دولت پکن، حکومتی در کابل قابل شناسایی است که با گروه های تروریستی مبارزه کند و از خشونت دست بردارد.
دولت روسیه نیز گفته است که در به رسمیت شناختن دولت طالبان، شتابی ندارد و در انتظار روشن شدن اوضاع خواهد ماند.
سخنگوی دولت چین حاضر نشد بگوید که آیا طالبان رسما نمایندگان آن کشور را به مراسم اعلام دولت جدید دولت کرده اند و آیا دولت پکن به این دعوت پاسخ آری خواهد داد. ولی او گفت که چین به حق سیادت مردم افغانستان و تمامیت ارضی آن کشور احترام می گذارد.
دولت روسیه نیز – گرچه هنوز موضع رسمی خود را اعلام نکرده، ولی با توجه به اظهارات پیشین مقامات سیاسی مسکو، می توان گفت که مواضع مشابهی دارد.