مرکز آمار رژیم ادعا می کند که نرخ بیکاری در ایران کاهش یافته و این در حالی است که با همه گیری کورونا در ایران شمار بسیار زیادی از کسب و کارها تعطیل گردیده و شاغلان در آن ها بیکار شده اند.
مرکز آمار ایران اعلام کرد: نرخ بیکاری در سال گذشته خورشیدی نسبت به سال ۹۷ حدود ۱.۵ درصد کاهش یافته و به ۱۰.۷ درصد رسیده است. این آمار مربوط به انتهای سال گذشته خورشیدی است.
صندوق بینالمللی پول نیز پیشتر گزارش داد که نرخ بیکاری در ایران در پایان سال ۲۰۲۰ (دی ماه پارسال) به ۱۳.۶ درصد رسیده و در سال جاری به ۱۶.۳ درصد خواهد رسید.
مرکز آمار ایران در ادامه ادعای خود گفته است که «نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله حاکی از آن است که ۲۶ درصد از فعالان این گروه سنی در سال ۱۳۹۸ بیکار بودهاند».
یادآور می شود که گزارشهای رسمی اقتصادی جمهوری اسلامی همواره مورد شک کارشناسان و نهادهای غیردولتی است.
مرکز پژوهشهای مجلس نیز اخیراً گزارش داد که با توجه به نوع اقدامات دولت انتظار میرود بخاطر شیوع کرونا و قرنطینه، بین ۲.۸ میلیون تا ۶.۴ میلیون نفر “برای دورهای به جمعیت بیکار افزوده” شوند.
در ادامه گزارش آمده است که همه گیری کورونا بر اساس گزارشها بر بخش خدمات به شدت آسیب زده است و مرکز آمار میگوید پارسال ۵۰.۳ درصد کل شاغلان کشور در این بخش فعال بودهاند.
اما مرکز آمار حکومت ایران همچنان مدعی است جمعیت شاغلین ۱۵ ساله و بیشتر در این سال ۲۴ میلیون و ۲۷۴ هزار نفر بوده که نسبت به سال قبل حدوداً ۴۳۰ هزار نفر افزایش داشته است.
این در حالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در گزارش سالانه خود از افت چشمگیر جذب سرمایههای خارجی در بخش صنعتی کشور خبر داده و گفت: بر اساس این گزارش، جذب سرمایهگذاریهای خارجی در سال ۹۸ با افتی ۲۲.۵ درصدی نسبت به سال قبل، به حدود ۸۵۴ میلیون دلار رسید. این رقم در سال ۹۶، پیش از خروج آمریکا از برجام، ۳.۵ میلیارد دلار بود.
وزارت صنعت گفته که صادرات غیرنفتی کشور (شامل میعانات گازی) نیز به ۴۱ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار رسیده که ۶.۶ درصد نسبت به سال ۹۷ افت داشته است.
در این گزارش آمده است که بر اساس جزئیات کامل آمارهای ماهانه، صادرات غیرنفتی کشور در ماه اسفند، زمانی که شیوع کرونا در ایران رسماً اعلام شد، نسبت به ماههای دیگر سال ۲۳ درصد افت کرده و به ۲.۷ میلیارد دلار رسیده است.
همچنین آمار تولید محصولات مهم صنعتی از جمله تولید انواع سواری در کشور دوباره ۱۴.۵ درصد کاهش یافته و به ۷۵۸ هزار دستگاه رسیده است.
در سال ۹۶ نیز این رقم یک میلیون و ۴۲۹ دستگاه، یعنی تقریباً دو برابر پارسال بود.
عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی نیز در این باره نوشته که با تعطیلی بسیاری از کسبوکارها بر اثر کرونا بسیاری از شاغلان کار خود را از دست دادند.
آگاهان امور در این باره نوشته اند: نتایج و بررسی های بعمل آمده در ایران نشان میدهد که علاوه بر آمار بالای بیکاری پیشین در ایران، بیش از سه میلیون نفر شغل خود را از دست داده اندو شمار زیادی از این خانوارها حتی یک نفر نانآور ندارند، این امر مساله انسانی و اجتماعی بزرگی است که همه کشورها پس از شیوع کورونا با آن روبرو شده اند.