این اقدام در واکنش به تلاش های ایالات متحده است برای بکار انداختن مکانیسم ماشه می باشد که به موجب ان همه تحریم های اقتصادی علیه حکومت ایران را به طور خودکار دوباره برقرار کرد
خبرگزاری دانشجویی ایسنا در این باره نوشته است: این طرح دو فوریتی با امضای ۴۹ نماینده به هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ارائه شده است و تاکید میکند که در صورت بازگشت قطعنامههای شورای امنیت باید در «جهت حفظ منافع ملی»، از برجام خارج شد.
خضریان نیز در توییتی نوشت: دولت واشنگتن ، جهت تشدید فشارها بر ایران بهدنبال فعالسازی مکانیسم ماشه است؛ از آنجاییکه ادامه حضور در برجام با بازگشت قطعنامههای شورای امنیت خالی از هر نفعی است،طرح دوفوریتی «خروج خودکار از برجام در صورت فعالسازی مکانیزم ماشه» را پیشنهاد کردم.
پرزیدنت ترامپ، پیشتر اعلام کرده بود که در صورت عدم تصویب قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده در شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، واشنگتن این «مکانیسم ماشه» را فعال میکند.
بنابر یکی از سازوکارهای پیشبینی شده در برجام که به «مکانیسم ماشه» شهرت یافته است، اعضای توافق هستهای میتوانند ادعا کنند که طرف دیگر از تعهدات خود عدول کرده است. به این ترتیب، بعد از طی یک فرایند حقوقی چهار مرحلهای که در مجموع ۶۵ روز طول میکشد، این امکان وجود دارد که تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگردانده شود.
ایران، روسیه، چین و اتحادیه اروپا تصمیم آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه را رد کرده و گفتهاند از آنجا که واشینگتن از برجام خارج شده است دیگر نمیتواند به این سازوکار متوسل شود.
حکومت ایران بارها تهدید کرده است که از برجام خارج خواهد شد ولی می داند که چنین اقدامی خطرات بزرگی برای رژیم به وجود خواهد آورد