همزمان با پاسداشت جان باختگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ گروهی از مدافعان حقوق بشر از جمله سه سازمان “با هم علیه اعدام”، “عدالت برای ایران” و “حقوق بشر ایران” اعلام کردهاند که گروهی از حقوقدانان بینالمللی در بهمن ماه سال جاری رسیدگی به شکایت شاهدان را در “دادگاه بینالمللی مردمی آبان” به عهده خواهند داشت.
حمید صبی و رجینا پائولوس در این دادگاه از شاهدان، زخمیها و بازداشتشدگان خواستهاند که شواهد خود را به دادگاه ارائه کنند.
سازمانهای حقوق بشری برگزار کننده دادگاه میگویند دهها خانواده و همینطور شاهدان اعلام کردهاند که برای ادای شهادت در دادگاه حاضر خواهند شد.
اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ که خونینترین اعتراض گسترده بعد از انقلاب اسلامی ایران نام گرفته، دستکم به گزارش منابع حقوق بشری ۳۰۴ کشته برجا گذاشته است، هرچند به اعتقاد برخی شمار کشتهها بیش از این رقم است.
سازمان عفو بینالملل فهرست ۳۰۴ کشته شده را اعلام کرده که در هفت استان تهران، البرز، خوزستان، کرمانشاه، کردستان، فارس و اصفهان و بیتر با شلیک به سر، گردن، قلب و شکم کشته شدهاند از جمله ۲۳ کودک زیر هجده سال.
پیشتر گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران شمار کشتههای آبان را بیش از سیصد نفر اعلام کرده است
این در حالی که وزارت کشور ایران با وجود درخواست فعالان حقوق بشر و چهرههای سیاسی هنوز آمار دقیق کشتهها را اعلام نکرده است.
برگزارکنندگان دادگاه بینالمللی مردمی آبان میگویند که در پایان سه روز جلسه رسیدگی و شنیدن شواهد، دادگاه رای خود را صادر خواهد کرد بر این اساس که آیا مقامهای حکومت ایران در جریان اعتراضات مرتکب “جنایتهای بینالمللی” شدهاند و اگر آری، کدام یک از مقامها مسئول ارتکاب آنها هستند.
این کنشگران سیاسی میگویند دادگاه با کمک قضات برجسته بینالمللی و طبق موازین حقوق بینالملل برگزار خواهد شد و از مقامهای رژیم ایران هم دعوت میشود که برای پاسخگویی در دادگاه حاضر باشند.
درباره وقایع آبان ماه سال گذشته، نهادهای حقوق بشری “بیش از ۱۲۰۰ ویدئو” را از اعتراضات بر اساس تاریخ و زمان و شهر محل وقوع جمعآوری کردهاند.
خرداد ماه سال ۱۳۹۱ دادگاه مشابهی در لندن با عنوان “ایران تریبیونال” برای رسیدگی به اعدامهای جمعی دهه ۶۰ ایران برگزار شد و در پنج روز گروههای سیاسی مختلف و خانوادههای بازماندگان اعدامها شهادت خود را ارائه کردند.