گروه طرفداران حکومت اسلامی در ایالات متحده موسوم به نایاک هشدار داد: دولت بایدن باید به سرعت به برجام برگردد

گروه طرفداران حکومت اسلامی در ایالات متحده موسوم به نایاک در جلسه‌ای که به شکل مجازی و با ویدئو کنفرانس برگزار شد ، وضعیت توافق هسته‌ای حکومت ایران موسوم به برجام را بررسی کردند در این نشست حاضران تاکید کردند که دولت پرزیدنت بایدن باید در بازگشت به این توافق، سرعت بیشتری اختیار کند و وقت را از دست ندهد.

سناتور کریس مورفی سناتور دموکرات ایالت کانتیکت در این جلسه گفته است :  وقتی ما در پی بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای بودیم، مخالفان ما گفتند بیرون بودن ما از توافق خوب است چون اجازه می‌دهد تحریم‌های یک‌جانبه اعمال کرده و بعد وقتی ایران حاضر به گفت‌وگو شد، به دیگر رفتارهای بدخواهانه آن‌ها بپردازیم.

سناتور مورفی در ادامه افزود: یک چیز مثبت این اقدام این بود که به ما چهار سال وقت داد آن را امتحان کرده و ببینیم کار می‌‌کند یا نه. دولت ترامپ ۱۲ شرط برای ایران گذاشت و فشار حداکثری وارد کرد و صبر کرد تا ایران به میز مذاکره بیاید. ولی این اتفاق نیفتاد و ایران حتی از دیگر موارد توافق عقب نشینی‌ کرد؛ رفتارهای برهم‌زننده خود از جمله حمایت از حوثی‌ها و حزب‌الله را متوقف نکرد و به آن ادامه داد. فشار حداکثری، به طور کامل و صد در صد، شکست و ناکامی کامل بود. ایالات متحده بود که این توافق را ترک کرد و این ایالات متحده است که باید به آن بازگردد.

رو کانال دیگر نماینده دموکرات نیز گفت: در مورد سیاست ایران، شروع فعالیت دولت پرزیدنت بایدن ناامید کننده بوده است. آن‌ها باید زود به توافق بازگردند ولی هنوز تعلل می‌کنند. کارزار فشار حداکثری شکستی مفتضح بوده است. ولی هنوز وضعیت قبلی جریان دارد و هنوز توجه لازم نشده است. ما باید تلاش کنیم تا به توافق هسته‌ای بازگشته و باید بازی را متوقف کنیم. وقتی می‌گوییم به توافق باید بازگردیم، یعنی باید به آن بازگردیم. نمیدانم مشکل کجاست ولی به اندازه کافی سریع نبوده است.

پس از آن پنلی با حضور تریتا پارسی، بنیان‌گذار و نایب رئیس اجرایی موسسه کوینسی برای کشورداری مسئولانه، باربارا اسلاوین، کارشناس خارجی شورای آتلانتیک، کلسی دون‌پورت، رئیس موسسه سیاست‌های کنترل تسلیحاتی و مقابله با گسترش تسلیحات کشتار جمعی و همچنین پیتر باینارت خبرنگار و تحلیلگر سیاسی برگزار شد و گردانندگی این جلسه بر عهده جمال عبدی بود.

تریتا پارسی در ادامه گفته است : من فکر کنم زمان هنوز از دست نرفته ولی باید قدرتمندانه عمل کرد و پیشنهادی جدی مطرح کرد؛ چون ماه‌های اول فقط ناامیدی بیشتر به بار آورده و به جای هماهنگی وارد مرحله مذاکره شدیم. ما باید با هماهنگی بازمی‌گشتیم که مشخص شود چطور می‌توان مراحل بازگشت را اجرا کرد ولی وارد مرحله‌ای شدیم که مذاکره در میان آمده است.

باربارا اسلاوین نیز تاکید کرده است :  من باور ندارم زمان از دست رفته ولی باید واقع گرا باشیم. انتخابات ریاست جمهوری ایران ۱۸ ژوئن برگزار می‌شود و تا یک ماه دیگر با کاندیداها آشنا می‌شویم و وارد شدن به بحث هسته‌ای بسیار دشوار می‌شود. دولت بعدی ایران تا ماه اوت سرکار نمی‌آید ولی اگر هماهنگی اختیار شده و مراحل بازگشت آمریکا به توافق شروع به اجرا شود، حتی اگر اجرای آن به دولت بعدی ایران بیفتد،‌ ما هنوز برجام را داریم که توافقی اجرایی است و می‌شود آن را مبنا قرار داده و بر اساس آن پیش رفت.

پیتر باینارت در ادامه گفت: من اطلاع دقیقی ندارم که درون دولت پرزیدنت بایدن چه می‌گذرد ولی طیف پیشرو به نظرم زور اجرایی زیادی در حوزه سیاست خارجی ندارد. تا وقتی که دولت بایدن شاهد جنبشی نباشد که مجبور باشند بابت آن هزینه بدهند و فقط به فکر امن‌ترین راه سیاسی ممکن باشند، باید مانند قبل با کنگره همراهی کنند و برون‌رفتی در کار نخواهد بود.

کلسی دونپورت هم در این پنل افزود: باید نگاه کنیم که به لحاظ جلوگیری از گسترش سلاح‌های کشتار جمعی، آیا توافق برجام هنوز توانایی آن را دارد که در مورد ایران جوابگو باشد یا نه. قدم‌هایی که ایران به خروج از توافق برداشته، قابل بازگشت است و سریع هم می‌توان آن را انجام داد. ولی اگر کار به کاهش همکاری با آژانس برسد و توانایی نگاه به فعالیت‌های هسته‌ای ایران کم‌شود، آن زمان وضعیت سخت‌تر خواهد بود. به نظرم بازگشت به توافق پیش از این که ایران گام‌های دیگری را بردارد، مهم است و می‌تواند توانایی مقابله با گسترش را به این توافق بازگرداند.