گزارشی از اعتراض های مردمی در عراق

هزاران تن در بغداد و ناصریه با وجود مقررات حکومت نظامی روز شنبه،  اقدام به تظاهرات خیابانی کردند و با کشته شدن شش تن دیگر، شمار قربانیان اعتراض‌های دو روز اخیر در این کشور به دست‌کم ۶۳ کشته رسید.

کمیسیون مستقل حقوق بشر عراق شمار تلفات خشونت‌های روز شنبه در دو شهر بغداد و ناصریه را شش تن اعلام کرد.

با این حال رسانه‌های عراقی آمار تلفات روز شنبه را بیشتر ذکر کرده و گفته‌اند دست‌کم کشته شدن دو معترض دیگر در استان بابل تایید شده است.

در بغداد هنگامی که معترضان در تلاش برای ورود به منطقه سبز بودند مأموران امنیتی به سوی آنها تیراندازی کردند که در پی آن سه تن کشته شدند.

در ناصریه نیز به گفته مقام‌های دولتی، سه نفر بر اثر اصابت محفظه گاز اشک‌آور به آنها کشته شدند؛ با این حال آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع بیمارستانی گزارش داده است که این سه نفر هنگام حمله به سوی دفتر استاندار هدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شدند.

همچنین به گزارش خبرگزاری عراقی سومریه، شبه‌نظامیان گروه مقتدا صدر، موسوم به «سرایا السلام»، برای حمایت از تظاهرکنندگان در شهر کربلا عصر شنبه به خیابان‌ها آمدند.

در شبکه‌های اجتماعی ویدئویی نیز با عنوان پائین کشیدن پرچم ایران و نصب پرچم عراق بر فراز کنسولگری جمهوری اسلامی در کربلا منتشر شده است؛ با این حال روشن نیست که این ویدئو مربوط به دور جدید اعتراض‌ها باشد.

کمیسیون حقوق بشر عراق آمار تلفات خشونت‌های روز جمعه را دست‌کم ۴۲ کشته و دوهزار و ششصد مجروح اعلام کرده است.

با این حال رسانه‌ها به نقل از منابع بیمارستانی، تعداد کشته‌های روز جمعه را تا ۵۷ تن اعلام کردند.

منابع دولتی هم گفتند در جریان به آتش کشیدن یک ساختمان در شهر دیوانیه، در جنوب عراق، ۱۲ نفر در آتش‌سوزی جان باختند.از شامگاه جمعه در هفت استان جنوبی عراق مقررات منع رفت و آمد اعلام شد.

همچنین وزارت کشور عراق بدون ارائه جزئیات و آمار گفته است شماری از نیروهای دولتی نیز در مقابله با خشونت‌ها کشته شده‌اند.

روز جمعه گزارش شده بود که معترضان در ناصریه و برخی دیگر از شهرهای جنوبی عراق به سوی مراکز «عصائب اهل حق»، شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی، حمله کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز روز جمعه گزارش داده بود نیروهای عصائب برای حفاظت از پایگاه‌های خود اقدام به تیراندازی به سوی معترضان کرده‌اند؛ در عین حال روز شنبه گزارش‌هایی درباره کشته و زخمی شدن چند تن از نیروهای عصائب اهل حق در شهر عماره نیز منتشر شد.

دور قبلی اعتراض‌های ضدفساد در عراق بیش از ۱۵۰ کشته و حدود شش‌هزار زخمی برجای گذاشته بود.ناآرامی‌های اخیر در عراق در اعتراض به فساد گسترده مسئولان دولتی، بیکاری بالا و فقدان خدمات عمومی در این کشور است.

عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق که حدود یک سال است قدرت را به دست گرفته، بارها وعده داده است که اصلاحات بنیادین مد نظر معترضان را انجام خواهد داد. او در عین حال روز شنبه گفت که از مقام خود استعفا نمی‌کند.

دولت عراق به دنبال ادامه درگیری‌های خشونت بار در این کشور که دهها کشته برجای گذاشته است، شنبه چهارم آبان فعالیت شبکه‌های العربیه و الحدث وابسته به عربستان را در این کشور تعلیق کرد.

به گزارش رویترز، شبکه های العربیه و الحدث در وب سایت‌های خود این خبر تعلیق را منتشر کرده‌اند.

به گزارش العربیه، دولت عراق در بیانیه‌ای اعلام کرده است که این دو شبکه مجوزی برای فعالیت ندارند.

اعتراضات جمعه و شنبه در عراق ادامه اعتراضات سه هفته اخیر در شهرهای مختلف این کشور به فساد گسترده مسئولان دولتی، بیکاری بالا و فقدان خدمات عمومی است. منابع بیمارستانی می‌گویند از زمان آغاز این اعتراضات تاکنون بیش از ۱۵۰ نفر کشته شده‌اند.

جمعی از نمایندگان پارلمان عراق خواستار کناره‌گیری نخست وزیر از قدرت شده و تحصن کرده‌اند.

این نمایندگان از حامیان مقتدی صدر، روحانی بانفوذ شیعه هستند و تحصن خود را “نامحدود” عنوان کرده‌اند. آقای صدر که به تازگی به ایران سفر کرده، خواهان کناره‌گیری عادل عبدالمهدی از مقام نخست وزیری است.

براساس گزارشها در ادامه ناآرامی‌های عراق، امروز (یکشنبه ۲۷ اکتبر) دست‌کم “هفت تن” در شهر حله کشته و ۳۸ تن دیگر مجروح شدند.

گزارش‌ها حاکی است که این رویداد پس از آن است که گفته شده “اعضای سازمان بدر به سوی معترضان تیراندازی کردند”. رهبری سازمان بدر را هادی عامری برعهده دارد. این سازمان سیاسی- نظامی با حکومت ایران روابط نزدیکی دارد.

در همین حال در پایتخت، باوجود حمله شبانه نیروهای امنیتی به تجمع معرتضان به منظور متفرق کردن آنان، صدها در میدان تحریر واقع در مرکز بغداد باقی مانده‌اند.

معترضان به دولت، از روز جمعه اعتراض‌های خیابانی را از سرگرفته‌اند. شمار کشته‌شدگان این اعتراض‌ها در روز‌های جمعه و شنبه “۶۷” تن گزارش شده است.