آغاز محاکمه یکی از مسؤولان کشتارهای همگانی تابستان ۶۷ به نام حمید نوری در سوئد، یک پیروزی اخلاقی برای ملت ایران و همه کسانی است که علیه دیکتاتوری و جنایات حاکمان پیکار میکنند.
حمید نوری که با اسم مستعار «حمید عباسی» در این جنایت سهیم بود، در آن سال رئیس آخوند ابراهیم رئیسی بود که اکنون به دستور خامنه ای پاداش خود را دریافت کرده و از ریاست قوه قضائیه به ریاست جمهوری رسیده و به شخصت شماره دو در حکومت اسلامی ایران مبدل شده است.
انتصاب رئیسی به ریاست جمهوری، در بسیاری از کشورهای جهان با تنفر روبرو شده و هیچ بعید نیست که در جریان محاکمه محمد نوری، نام رئیسی نیز بارها به عنوان ارباب حمید نوری، در دادگاه برده شود.
همزمانی موعد آغاز محاکمه در سوئد و آغاز ریاست جمهوری رئیسی جنبه اتفاقی دارد. حمید نوری حدود دو سال پیش در استکهلم به دنبال شکایت چند تن از ایرانیان بازداشت شد و تهیه پرونده اتهامات او ماهها در جریان بود.
اکنون نیز قرار است روند دادگاه دست کم تا هشت ماه دیگر ادامه یابد و تنها در ماه آوریل سال میلادی آینده است که قضات دادگاه باید به تنظیم رای خود بپردازند.
در چهار ماه پیش رو، دادستان پس از تفهیم اتهام نامه، شاهدان را یکی پس از دیگری به پشت تریبون دعوت میکند و سپس وکیل مدافع حمید نوری به استنطاق آنها میپردازد. در پایان این مرحله، وکیل مدافع نوری دلایل و شواهد خود را ارائه میکند تا شاید ثابت کند که حمید عباسی، همان حمید نوری نیست که اکنون بر صندلی متهمان نشسته و یا آن که سخنان شاهدان دادستان جعلی و خیال پردازانه بوده است.
دادستان در جلسه امروز، در آغاز سخنان خود به تشریح اوضاع سیاسی ایران در سال ۶۷ پرداخت و از جمله گفت که روح الله خمینی دستور داده بود که پس از پایان جنگ با عراق، همه مخالفان سیاسی که هنوز دیدگاه خود را تغییر ندادهاند نابود شوند.
به دستور خمینی، در آن هنگام یک “کمیته مرگ” برپا گردید و شمار نامعلومی از زندانیان سیاسی پس از یک محاکمه چند دقیقه ای به چوبه دار سپرده شده و یا تیرباران شدند.
ریاست این کمیته مرگ را ابراهیم رئیسی به عنوان یک قاضی ارشد، همراه با دو آخوند دیگر به دست داشت که نفر دوم آن «حسینعلی نیری» بود که اکنون در سمت رئیس دیوان عالی مشغول کار است و همچنین آخوند مصطفی پورمحمدی که اکنون در سمت رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی فعالیت دارد.
فرد دیگری نیز که نامش «مرتضی اشرافی» اعلام گردیده، احتمالا اکنون به کار وکالت دادگستری اشتغال دارد.
این نخستین بار است که یک مامور حکومت ایران، به اتهام جنایاتی که در داخل کشور مرتکب گردیده، در یک کشور خارجی مورد محاکمه قرار میگیرد.
البته در طول سالها، چندین دادگاه علیه ماموران و عاملان رژیم ایران در کشورهای اروپایی برگزار گردیده، ولی همه آن محاکمات مربوط به جنایاتی مانند قتل شاپور بختیار و یا جنایت در رستوران میکونوس آلمان و یا محاکمه اسد اسداللهی به عنوان دیپلمات حکومت بوده که می خواست همایش سازمان مجاهدین خلق در پاریس را منفجر کند. اما این نخستین بار است که فردی مانند حمید نوری بازداشت و محاکمه میشود و باعث ایجاد این نگرانی در میان عوامل و سرکردگان رژیم میگردد که اگر پای آنها هم به اروپا برسد با خطر بازداشت و محاکمه روبرو خواهند شد.
در نخستین روز برگزاری دادگاه، صدها نفر از ایرانیان در برابر ساختمان گرد آمده بودند و علیه رژیم شعار میدادند و شیرینی پخش می کردند.
آغاز این دادگاه در رسانه های همگانی در سوئد بازتاب گستردهای داشت. گفته میشود شمار افرادی که قرار است به عنوان شاهد، در دادگاه حاضر شوند بیش از ۱۶۰ نفر است که ادای شهادت آنان ممکن است چندین ماه به درازا بکشد.
جنایات تابستان ۶۷ که از مردادماه آغاز گردید و تا شهریور ماه ادامه یافت، در دوران نخست وزیری میرحسین موسوی بود که بعدها ادعا کرد از این جنایات آگاهی نداشته است. ولی کوتاه مدتی پس از وقوع آن جنایات، حسیتعلی منتظری که به عنوان قائم مقام آینده خمینی شهرت یافته بود، زبان به اعتراض گشود و با صراحت تمام این جنایات را محکوم دانست و به همین علت، مورد غضب خمینی قرار گرفت، سپس از مقام روحانیت عزل شد و تا روز مرگ در نوعی زندان خانگی به سر میبرد.
در تابستان ۶۷ حکومت نه تنها ارتکاب به این جنایات را از خانوادههای قربانیان پنهان نگاه داشت، بلکه آنان را به طور دسته جمعی در مکانی به عنوان گورستان خاوران و همچنین در چند مکان دیگر که هنوز نامعلوم است، دفن کردند. در یک سال اخیر رژیم کوشیده است خاوران را به یک گورستان عمومی برای متوفیان بهایی نیز مبدل کند تا شاید یکی دیگر از آثار جرم خود را نابود سازد.