گزارش تحلیلی؛ چرا برخی سیاستمداران اسرائیل زمان دیدار نفتالی بنت با پرزیدنت بایدن را مناسب نمی‌دانند؟

نخست وزیر اسرائیل، نفتالی بنت فردا (سه شنبه) رهسپار ایالات متحده می شود و قرار است زوز پنجشنبه دیدار مهمی با پرزیدنت بایدن داشته باشد. ولی برخی آشنایان به امور منطقه ای، زمان کنونی را برای انجام نخستین دیدار دو رهبر جدید اسرائیل و ایالات متحده مناسب نمی دانند و ترجیح می دادند که این سفر به آینده نزدیک موکول شود.

هفت ماه از آغاز ریاست جمهوری جو بایدن و کمتر از سه ماه از آغاز نخست وزیری نفتالی بنت می‌گذرد و آن دو خود را با کوهی از مسائل و مشکلات روبرو می‌بینند که باید برای برداشتن آن‌ها راه حلی بیابند.

علت تردید نسبت به مناسب بودن زمان این سفر، این‌گونه می‌شود که پرزیدنت بایدن اکنون در اوج رسیدگی به بحران افغانستان می‌باشد – بحرانی که هر روز بغرنج تر می‌شود و این احتمال را تقویت می‌بخشد که ارتش آمریکا ناچار گردد دوباره در افغانستان وارد جنگ شود.

در روزهای اخیر گزارش رسید که فرودگاه بین المللی کابل ملقب به فرودگاه حامد کرزای از جانب گروه‌های مسلح مورد حمله قرار گرفته که احتمالا طالبان نیستند، بلکه جناحی افراطی‌تر مانند القاعده و داعش بوده است. بسته بودن راه رسیدن به فرودگاه کابل و موانعی که طالبان در این مسیر به وجود آورده‌اند، نگرانی‌های بسیار برانگیخته و این احتمال عنوان شده که سربازان آمریکایی ناچار گردند برای نجات شهروندان آمریکایی و خانواده های وابسته به آن که در کابل گرفتار آمده اند، وارد زد و خورد با طالبان شوند. این نگرانی از جانب کشورهای اروپایی و حتی دولت ژاپن وجود دارد.

در هر حال، رسیدگی به بحران افغانستان و ضربه دیپلماتیکی که به حیثیت ایالات متحده وارد آمده، بیشترین وقت جو بایدن را می‌گیرد و مشکل‌ترین دلمشغولی او می‌باشد.

مهمترین موضوعی که نخست وزیر اسرائیل قصد دارد در این سفر با رئیس جمهوری ایالات متحده در میان بگذارد، مساله برنامه‌های اتمی و موشکی رژیم است که به سرعت پیش می‌رود و رژیم ایران عملا از برجام خارج شده، ولی هیچ واکنش قاطعی از جانب کشورهای غربی دیده نمی‌شود.

اما در شرایط کنونی، هنوز دولت آخوند ابراهیم رئیسی از مجلس رای اعتماد نگرفته و کار خود را به طور جدی آغاز نکرده و معلوم نیست که در مورد لزوم ادامه مذاکرات برجامی با ایالات متحده چه موضعی دارد.

با توجه به هویت برخی وزیران کابینه جدید و از جمله حسین امیرعبداللهیان در مقام وزارت امور خارجه، حتی اگر به مذاکرات برجامی باز گردند، بعید می‌نماید که در کوتاه مدت بتوان به توافقی رسید.

امیرعبداللهیان در نطق خود در مجلس ظاهرا با مذاکرات برجامی مخالفتی نکرد، ولی تاکید داشت که این گفتگوها اگر انجام شود، باید کوتاه باشد.

نفتالی بنت در هفته های اخیر چند بار از خطرات فزاینده ادامه برنامه های اتمی رژیم ایران سخن گفته و همانند بنیامین نتانیاهو نخست وزیر پیشین، گفته است که اسرائیل امنیت خود را به خطر نخواهد انداخت. ولی معلوم نیست که پرزیدنت بایدن در دیداری که با بنت خواهد داشت، چه وعده‌ای در این مورد می‌تواند به او بدهد.

شدت گرفتن تعرضات حماس و جهاد اسلامی از نوار غزه علیه اسرائیل و ادامه تهدیدهای جنگی حزب‌الله علیه اسرائیل، ممکن است همانند بشکه باروت با یک جرقه منفجر شود و اسرائیل می‌خواهد مطمئن گردد که دولت پرزیدنت بایدن تا چه حد از اسرائیل حمایت خواهد کرد.

آگاهان می‌گویند که بنت، هنگام دیدار با پرزیدنت بایدن، از جمله از او خواهد خواست که توان نظامی ارتش اسرائیل را بیش از پیش تقویت کند. گمان بر آن است که ایالات متحده دست اسرائیل را برای حمله احتمالی به تاسیسات اتمی رژیم ایران باز گذارد، ولی خود در آن دخالتی نکند.

با آن که گروهی از سیاستمداران اسرائیلی، زمان کنونی را برای انجام این سفر مناسب نمی‌دانند، ولی برخی دیگر انجام دیدار را بسیار ضروری ارزیابی می‌کنند و می‌گویند: «زمان آن است که بالاترین مقام سیاسی اسرائیل، از زبان رهبر جدید ایالات متحده بشنود که او چگونه می‌خواهد درگیری‌های رزیم ایران با آمریکا و مشکلات مربوط به اسرائیل و اعراب در منطقه را حل و فصل کند».