گزارش تحلیلی؛ چرا علی خامنه‌ای دستور حمله به کشتی بازرگانی را صادر کرد؟

در مورد آن که چه موجب صدور فرمان حمله به کشتی بازرگانی در نزدیکی بندر فجیره گردید، و به حکومت اسلامی ایران نسبت داده شده، ارزیابی‌های مختلفی انتشار یافته، ولی ارزیابی کارشناس رادیو پیام اسرائیل آن است که خامنه‌ای و سپاه پاسداران قصد داشته‌اند در آستانه آغاز کار آخوند ابراهیم رئیسی در مقام ریاست جمهوری، یک بحران بین المللی ایجاد کنند که اولا توجه داخلی و خارجی را نسبت به آشفتگی شدید اوضاع در ایران منحرف سازند و دوم آن که ادامه مذاکرات برجامی با ایالات متحده را به بن بست بکشانند.

انتشار بخشی از سخنان خامنه‌ای در مخالفت با مذاکره با ایالات متحده نیز، که بازتاب گسترده ای داشت این احتمال را تقویت می کند.

بیشتر بخوانید: کلیپ «عبرت آیندگان»؛ آیا خامنه‌ای به فکر خروج از مذاکرات وین است؟

خامنه‌ای بیم دارد که کنار آمدن با آمریکا بر سر برجام، ادامه برنامه‌های موشکی و هسته‌ای رژیم را نیز به خطر اندازد.

پیشتر گفته شده بود که این حمله پهپادی برای تلافی جویی نسبت به حمله اسرائیل به یک کشتی بازرگانی و یا یک نفتکش حکومت ایران در نزدیکی آب ها سوریه بوده است. احتمال دیگری که در برخی رسانه‌های غربی و اسرائیلی انتشار یافت، این بوده که رژیم ایران به درخواست آخوند حسن نصرالله سرکرده حزب الله لبنان به این اقدام دست زده است تا انتقام خون چند تن از حزب اللهی‌های لبنان را که در جریان حمله هوایی اسرائیل به ناحیه حُمص در شمال غرب سوریه به هلاکت رسدند گرفته باشد.

ولی این گزارش با شیوه رفتاری حزب‌الله در برابر اسرائیل، همخوانی ندارد – زیرا در چنین مواردی، حزب الله به صورت مستقیم علیه اسرائیل عمل می‌کند تا از خود زور بازو نشان دهد و نه آن که چنین انتقام جویی توسط رژیم ایران، و آن هم در آب‌های دور از خاک اسرائیل و لبنان صورت گیرد و به اسرائیل زیان مستقیم وارد نیاید و قربانیان آن، دو دریانورد بریتانیایی و رومانیایی باشند.

در این ارزیابی آمده است که علی خامنه ای با این اقدام که بازتاب بین المللی دارد، قصد داشته وضعی ایجاد کند که ایالات متحده در راه قطع مذاکرات برجامی پیشگام شود و شکست آن را اعلام کند.

گفته می‌شود که بازگشت به گفتگوی غیرمستقیم با ایالات متحده، تصمیمی بود که زیر فشار حسن روحانی گرفته شد و خامنه‌ای موافقت چندانی با این اقدام نداشت و اکنون با آمدن آخوند ابراهیم رئیسی می توان به صورت غیرمستقیم بر متوقف ساختن مذاکرات اقدام کرد، بی آن‌که ظاهرا مسؤولیت آن متوجه رژیم ایران گردد.

ولی در این ترفندبازی خامنه‌ای، به روابط کشورهای اروپایی با رژیم ایران نیز آسیب جدی وارد شده است.
نه تنها بریتانیا به صورت صریح و قاطع، رژیم ایران را به تجاورزکاری متهم ساخته، بلکه حفظ آزادی کشتیرانی در آب‌های بین المللی، برای دیگر کشورهای اروپایی غربی و ازجمله فرانسه و آلمان نیز اهمیت بسیار دارد و آن‌ها نمی‌تواند نسبت به این گونه تعرضات بی‌ اعتنا بمانند.

این حمله، روابط غرب با رژیم ایران را تیره تر می‌سازد و این درحالی است که رژیم ایران به نوعی حمایت کشورهای اروپای غربی در برابر فشارها و تحریم‌های ایالات متحده نیاز دارد.

معاون سفیر بریتانیا در اسرائیل، در گفتگویی که امروز (دوشنبه) از رادیوی ملی اسرائیل پخش شد گفت که دولت لندن این تعرض را با وخامت زیاد تلقی می‌کند و حق اسرائیل می‌داند که هرگونه که خود صلاح  می‌داند، در برابر آن اقدام کند.

منابع خبری رادیو پیام اسرائیل در تهران نیز گفتند که در داخل حکومت نیز صداهای انتقادآمیزی شنیده می‌شود که هنوز کاملا علنی نشده است.

منقدان می‌گویند: «در شرایطی که کرونا بیداد می‌کند و کمبود آب به یک بحران ملی مبدل گردیده و اعتراض‌های مردمی هر روز گسترده تر می‌شود، ایجاد یک بحران بین المللی جدید، بر تنگنای رژیم می‌افزاید و توان ایستادگی آن در برابر حوادث را ضعیف تر از پیش خواهد کرد.»

جریان این کشتی و همچنین افزایش دخالت رژیم ایران در افغانستان که با حمایت صریح از طالبان همراه است، رژیم ایران را در صحنه بین‌المللی، بیش از پیش زیر فشار می‌گذارد و آن را منزوی تر می‌سازد.

این نخستین بار نیست که رژیم ایران، به کشتی های بازرگانی و نفتکش های غول پیکر در آب های بین المللی آسیب می‌رساند، ولی ارزیابی شده که حمله به یک کشتی باززگانی که چند کشور با آن مربوط بوده‌اند، رفتاری خطارکارانه از جانب رژیم ایران است که زیان هنگفتی برای حکومت در پی خواهد داشت.