خبرگزاری رویترز به نقل از شش منبع صنعتی و آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها گزارش داد که صادرات نفت ایران به چین طی ماههای گذشته بالا گرفته و تهران در حال تماس با دیگر مشتریان برای احیای صادرات نفت است.
در ادامه این گزارش آمده است که پالایشگاههای دولتی هند نیز به امید رفع تحریمهای آمریکا، خرید نفت از ایران را در برنامه امسال خود قرار دادهاند.
ایالات متحده حدود سه سال پیش هنگام خروج ار برجام ، و همچنین یک سال بعد، از آن معافیت نفتی به مشتریان رژیم ایران را متوقف کرد. و بر اساس گزارش رویترز تنها چین توانسته است که سال گذشته رسما از ایران نفت خریداری کند، اما آمارهای شرکت ردیابی نفتکشها، رفینیتو، نشان میدهد میزان خرید نفت چین از ایران چهار برابر رقمی است که در آمارهای گمرکی چین ثبت میشود.
منبعی در یک پالایشگاه هندی به این خبرگزاری گفته است ایرانیها با مشتریان هندی خود تماس گرفته و گفتهاند به زودی امیدوارند فروش نفت به این کشور را از سر بگیرند.
در همین زمینه ، یک مقام رسمی هند که نام او فاش نشده است به رویترز گفته است که دهلینو انتظار دارد نفت ایران طی سه تا چهار ماه آینده دوباره وارد بازار شود.
همچنین یک منبع صنعت پالایشگاهی هند نیز گفته است شرکت ملی نفت ایران تماس گرفته و گفته است بعد از انتخابات ریاستجمهوری ژوئن سال جاری میلادی (۲۸ خرداد ۱۴۰۰)، ایران آماده امضای رسمی قرارداد فروش نفت به این پالایشگاه است.
بر اساس آمارهای رسمی گمرک چین ، پکن طی سال گذشته میلادی روزانه کمتر از ۸۰ هزار بشکه نفت از ایران تحویل گرفته است.
با اینحال، آمارهای رفینیتو نشان میدهد رقم واقعی فروش نفت ایران به چین در ۱۴ ماه گذشته (ابتدای ۲۰۲۰ تا فوریه ۲۰۲۱) حدود ۳۰۶ هزار بشکه در روز بوده است که سه چهارم آن، نفتی است که ایران تحت نام نفت عمان، امارات و مالزی به چین تحویل داده است.
پیشتر نیز گزارشهای زیادی از فروش پنهانی نفت ایران با تغییر اسناد مالکیت نفت، تحت عنوان نفت مالزی و اندونزی به چین منتشر شده بود.
رویترز نوشته است : معمولا نفتکشهای حامل نفت ایران سیستم ردیابی خود را خاموش میکنند و سپس در بنادر امارات، عمان و عراق دوباره سیستم سیگنالدهی خود را روشن میکنند.همچنین در شرق آسیا، این نفتکشها بخشی از بار خود را در نزدیکی سنگاپور و مالزی به نفتکشهای دیگر خالی میکنند و بدین ترتیب ردیابی میزان نفتی که ایران راهی چین میکند، بسیار سخت است.
شرکت ملی نفت حکومت ایران در این باره از پاسخ به رویترز خودداری کرده، اما یک منبع در وزارت نفت ایران به این خبرگزاری گفته است وقتی «تحریمهای ناعادلانه» آمریکا برداشته شود، جمهوری اسلامی میتواند به هر کشوری که بخواهد نفت بفروشد.
فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد ایران ۱۶نیز چند روز پیش گفته بود با وجود همه محدودیتها، منابع حاصل از فروش نفت به کشور در حال افزایش است و گشایشهایی در منابع ارزی کشور در خارج نیز ایجاد شده است.