پس از آنکه دو کشتی حامل میعانات گازی صبح پنجشنبه در دریای عمان دچار آتشسوزی شدند وزیر خارجه آمریکا رژیم ایران را مسول این حملات دانست و ساعاتی بعد وارت دفاع ایالات متحده با انتشار ویدیویی اعلام کرد که این حمله از جانب حکومت اسلامی انجام گرفته است.
وزیر خارجه آمریکا در مصاحبهای با خبرنگاران گفت:« ایران مسئول مستقیم حمله به دو نفتکش در خلیج عمان است».
پمپئو در این باره توضیح داد:«ارزیابی اینکه ایران در پس حمله به دو نفتکش قرار دارد، با استناد بر دادههای اطلاعاتی صورت گرفته است».
پرزیدنت ترامپ نیز آشکارا رژیم ایران را عامل این حملات تروریستی نامید.
پرزیدنت دونالد ترامپ که صبح جمعه ۲۵ خرداد با برنامه «فاکس و دوستان» تلفنی گفتگو میکرد، گفت: «[حمله به نفتکش ها] کار ایران بود. به این دلیل [می گویم] کار ایران بود که شما آن قایق را دیدید.»
اشاره پرزیدنت ترامپ به فیلمی است که ارتش آمریکا صبح جمعه منتشر کرد که نشان می دهد ساعاتی بعد از حمله به نفتکش ها در دریای عمان، نیروهای جمهوری اسلامی با نزدیک شدن به یکی از نفتکش ها، یک مین عمل نکرده را از بدنه کشتی جدا می کنند.
وی افزود: «فکر می کنم یکی از مین ها منفجر نشد و تمام نشانه های ارتباط با ایران را می شد در آن مشاهده کرد. شما دیدید که آنها می خواستند شبانه این مین را بردارند و این کار را با موفقیت انجام دادند. [اما] دستشان رو شد و معلوم شد که کار آنها بود. آنها نمی خواستند هیچگونه شواهد و مدارکی را از خود برجای بگذارند… آنها بودند که این کار را انجام دادند.»
وزیر خارجه بریتانیا نیز رژیم ایران را عامل حملات تروریستی دانست.
پس از آمریکا وزیر خارجه بریتانیا نیز در این باره گفت: دلیلی ندارد که برداشت آمریکا درست نباشد؛ ژاپن، چین و شمار دیگری از کشورها نیز واکنشهایی جداگانه ابراز کردهاند.
وزیر خارجه بریتانیا با اشاره به این که «ما ارزیابی مستقل خودمان را انجام خواهیم داد» گفت: آمریکا «نزدیکترین متحد ماست» و «دلیلی ندارد که ارزیابی آنها را باور نکنیم».
امارات متحده حملات تروریستی را محکوم کر.
امارات متحده عربی نیز با اشاره به همزمانی حمله به نفتکشها در دریای عمان و حمله به فرودگاهی در خاک عربستان، هر دو را محکوم کرده است.
انور قرقاش، وزیر امارات در امور خارجی، شامگاه پنجشنبه در پیامی توئیتری نوشت: حمله امروز به نفتکشها در دریای عمان و حمله به فرودگاه ابها در عربستان «تحولاتی نگرانکننده و تشدید خطرناک تنشهاست» و «مسئولیت پرهیز از این تنشها بر عهده همگان است».
عربستان سعودی گفت:با آمریکا اتفاق نظر داریم.
همچنین عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی در رابطه با اعمال تروریستی رژیم اسلامی ایران گفت:عربستان سعودی با ایالات متحده آمریکا اتفاقنظر دارد که ایران در حمله پنجشنبه به دو نفتکش در خلیج عمان نقش دارد.
عادل الجبیر که با شبکه «سی ان ان» گفتگو می کرد گفت:« دلیلی وجود ندارد که با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا مخالف باشیم. ما با او اتفاق نظر داریم. ایران در این مورد سابقهدار است».
از سویی عادل الجبیر تاکید کرد:« کسی خواهان جنگ نیست اما این موضوع به ایران بستگی دارد»
او افزود:«رفتارهای ایران منطقی نیست و ایران باید درباره اینکه انقلاب است یا حکومت تصمیم بگیرد».
او همچنین خواستار آن شد تا «جامعه بینالمللی به تعهداتش در محافظت از دریانوردی بین المللی عمل کند».
آلمان موضع متفاوتی دارد.
وزیر خارجه آلمان میگوید ویدئویی که آمریکا از نفتکش ژاپنی منتشر کرده برای نتیجهگیری درباره نقش ایران در حمله به نفتکشها کافی نیست.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان گفته است: “این ویدئو کافی نیست. بله، ما میتوانیم بفهمیم که در این ویدئو چه اتفاقی میافتد، اما نمیتوان با آن به نتیجهگیری نهایی رسید. این ویدئو برای من کافی نیست.”
موضع آلمان متفاوت با موضعی است که دولت بریتانیا درباره ویدئوی آمریکا گرفته است.
دبیرکل سازمان ملل نیز حملات تروریستی به نفتکش ها توسط حکومت ایران را محکوم کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گفته: “بسیار مهم است که حقیقت روشن شود. خیلی مهم است که روشن شود چه کسی مسئول است. واضح است که این کار فقط از یک نهاد مستقل برمیآید که بتواند شواهد مربوط را تایید کند.”
آقای گوترش در عین حال گفته است او اختیار آن را ندارد که چنین تحقیقاتی را آغاز کند و تنها شورای امنیت سازمان ملل میتواند آغازگر چنان تحقیقاتی باشد.
دبیرکل اتحادیه عرب به تندی از رژیم ایران انتفاد کرد.
آقای ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب در صحبتهایش به تندی از رژیم ایران انتقاد کرده است.
به گزارش رویترز او گفته است: “متاسفانه یک مشکل در خاورمیانه داریم که به یک کشور بسیار مهم و با جمعیت بزرگ مسلمان برمیگردد: ان هم ایران.”است.
او از ایران خواست تا در سیاستهای منطقهای خود تجدید نظر کند.
همزمان، مقامهای ژاپنی گفتهاند در حال همکاری نزدیک با آمریکا برای تحقیق درباره حملات روز پنجشنبه در دریای عمان هستند.
به گزارش ایتارتاس، یوشیهیده سوگا، دبیر کابینه دولت ژاپن، روز جمعه گفت: «ما در همکاری نزدیک با آمریکا و در حال تبادل اطلاعات با آنها هستیم و دولت [ژاپن] روند جمعآوری دادهها درباره حادثه را آغاز کرده است.»
این مقام ارشد دولت ژاپن در عین حال تأکید کرد که نمیخواهد در این مرحله درباره «پیامدها» و «مسئولان حملات» اظهار نظری بکند.
همچنین به گزارش خبرگزاری کیودو، تاکشی ایوایا، وزیر دفاع ژاپن هم روز جمعه در نشستی خبری گفت کشورش هنوز برنامهای برای اسکورت نظامی نفتکشها ندارد.
با این حال چین خواستار اقدامات بازدارنده از سوی تمامی طرفها شده است.
به گزارش رویترز، سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه گفت: «هیچکس نمیخواهد شاهد وقوع جنگ در خلیج فارس باشد و چین امیدوار است تمامی طرفها بتوانند اختلافات را با گفتوگو حل کنند.»
اظهارات این مقام چینی در حالی بیان شده است که حسن روحانی، که برای شرکت در سازمان همکاری شانگهای به قرقیزستان رفته است، روز جمعه با شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین دیدار کرد اما بنابر گزارش رسانههای ایران، اشارهای به حملات دریای عمان نکرد.
کشتی ها شامل کشتی نروژی «فرونت التر» حامل اتانول، و کشتی ژاپنی «کوکوکا کاریجس» حامل متانول بودند.
خبرگزاریهای بینالمللی روز پنجشنبه از قول مقامهای مختلف، گزارشهای گوناگونی درباره استفاده از «اژدر»، «مین دریایی» و «استفاده از قایق» منتشر کردند.
در تازهترین تحول، یک مقام ژاپنی گفته است خدمه کشتی ژاپنی که دچار آتشسوزی شد شاهد «اشیائی پرنده» به سوی شناور بودند.
حکومت اسلامی اتهام وارده توسط ایالات متحده درباره حمله به نفتکش ها را رد کرده است.
شما به زورهم که شده. ایران را مقصر می دانید. رییس شرکت کشتیرانی ژاپن گفته نظرات آمریکا را قبول ندارند. . حال مرغ یک پا دارد.
کم کم حکومت ایران به اطمینان می رسد که در هیچ صورتی با برخورد نظامی روبرو نمی شود ، در صورت ادامه این وضع اوضاع خطرناکی پیش می آید.
کار خود اسرائیل و آمریکا است. دنیای امروزی دیگه خر نمیشه
اینکه ایران مین را از کشتی موقع نجات جان خدمه جدا کرده درسته، و اینکه همه دشمنان ما به تکا پو افتادن که ما را مقصر جلوه دهند، رد گم کردن، چون حالا ایران مدرکی بدست آورده که در صورت افشا شدن تومار بدخواهان در هم میپیچد و اون مدرک (همون مین است که عمل نکرده)