گزارش روزنامۀ آمریکایی نیویورک تایمز درباره میزان پیشرفت برنامه های اتمی ایران، بازتاب گسترده ای در جهان داشت، ولی هیچ مقام رسمی از میان کشورهای عضو برجام، هنوز در این زمینه واکنشی نشان ندادند.
این روزنامۀ آمریکایی در شماره امروز خود (سه شنبه) فاش ساخت که رژیم ایران تنها یک ماه تا رسیدن به اورانیوم غنی شده لازم برای ساخت نخستین بمب هسته ای فاصله دارد.
این گزارش، در واقع تایید ارزیابی های نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل است که ماه گذشته فاصله رژیم تا مرحله ساخت بمب هسته ای را “چند هفته تا چند ماه” ارزیابی کردند و قاطعانه گفتند که اگر جامعه جهانی به اقدامات سریع علیه آن دست نزدند، “فردا ممکن است خیلی دیر باشد”.
رژیم ایران در ماه های اخیر با ایجاد یک درگیری سخت با آژانس بین المللی و با استفاده از بهانه خروج ایالات متحده از برجام، بر تلاش اتمی خود افزوده و در چند مرحله، عملا همه تعهدات پیشین خود را زیر پا گذاشته است. رژیم، در مرحله نخست، غنی سازی ۶۵ر۳ درصدی را به ۲۰ درصد افزایش داد و کوتاه مدتی پس از آن، به ۶۰ درصد رسانده است. با توجه به آن که رژیم، باز هم بر خلاف تعهدات برجامی خود، سانتریفیوژهای سریع و بسیار پیشرفته به کار انداخته، قادر است از لحظه ای که خامنه ای دستور آن را بدهد، به فاصله یک ماه نخستین بمب هسته ای خود را مونتاژ کند.
اسرائیل به این واقعیت شدیدا هشدار داده و رئیس ستاد ارتش اسرائیل اعلام داشت که با پیروی از دستور دولت، به روز رسانی برنامه های حمله به تاسیسات اتمی ایران را شتاب بخشیده است.
برخی تحلیلگران ارزیابی می کنند که از دیدگاه رژیم ایران، هر اندازه که به ساخت بمب هسته ای نزدیک تر شود، کشورهای غربی و از جمله ایالات متحده را زیر فشار می گذارد و رژیم امیدوار است که بتواند امتیازات بیشتری از آن ها بگیرد. ولی مسلم آن است که رئیس جمهوری ایالات متحده، حتی اگر هم بخواهد، قادر نخواهد بود کل تحریم های آمریکایی علیه رژیم ایران را بردارد، زیرا شماری از آنها توسط کنگره برقرار شده و بعید است که جمهوریخواهان و حتی برخی دموکرات ها به ابطال آن رای موافق بدهند.
ولی در همان حال، اگر رژیم ایران در فعالیت اتمی به نقطه بدون بازگشت برسد، آنگاه خود را در معرض خطر برخورد نظامی قرار می دهد، و این امری است که رژیم به شدت از آن می هراسد و پرهیز می کند.
رژیم ایران از یک سو ادعا کرده که علی خامنه ای فتوا داده که از دیدگاه اسلام، تولید بمب هسته ای حرام است. البته همین فتوا را نیز می توان با این ادعا که شرائط تغییر یافته باطل کرد.
ولی همه فعالیت های رژیم و هزینه ای که بابت آن می پردازد، ثابت می کند که تنها هدف حکومت آن است که به بمب برسد و حاضر است برای آن، بهای بسیار گزافی نیز بپردازد.