سایت خبری یورونیوز در گزارشی درباره واکسن ایرانی کورونا نوشت: مرحله آزمایش انسانی این واکسن روز گذشته(سه شنبه) در ایران آغاز شد و این یکی از پنج پروژه ایرانی ساخت واکسن کورونا است که در فهرست سازمان جهانی بهداشت ثبت شده و روش ساخت آن همانند دو واکسن چینی ساخت شرکتهای “سینوفارم” و “سینوواک” است.
پیشتر نیز دکتر ملک زاده معاون مستعفی وزارت بهداشت پیشتر گفته بود که ایران زیر ساخت تولید واکسن کورونا را ندارد و ادعای وزارت بهداشت کذب است.همچنین شماری از متخصصان وزارت بهداشت نیز اعلام کردند ایران هیچگاه قادر به تولید واکسن نیست و حکومت واکسن چینی را به جای ایرانی می خواهد به مردم قالب کند .
در این گزارش آمده است: نخستین پروژه ساخت واکسن کرونا در ایران که توسط شرکت داروسازی شفا کلید خورده، روز گذشته (سهشنبه) با تزریق به سه داوطلب وارد مرحله نخست آزمایش انسانی شد. مطابق اعلام مقامهای رسمی ایران، این واکسن در صورت سپری کردن موفق سه مرحله آزمایش انسانی اواخر بهار آینده وارد بازار خواهد شد.
یورونیوز نوشته است: این واکسن که از سوی ایران “کُووایران برکت” نامگذاری شده، به نام گروه شفا فارمد از سوی سازمان بهداشت جهانی در فهرست واکسنهای در حال ساخت کورونا که مراحل مطالعه حیوانی و پیش بالینی را میگذرانند، ثبت شده است. واکسن کُووایران برکت پس از ارسال مستندات مربوط به مرحله نخست آزمایش انسانی آن وارد فهرست واکسنهای در حال آزمایش این سازمان خواهد شد.
گفتنی است که شرکت داروسازی سینوفارم و سینوواک چین نیز که پیشتر واکسنهای کووید-۱۹ را به بازار عرضه کردهاند، از روشی مشابه شرکت شفا استفاده کردهاند.
اما واکسنهای ساخت شرکت آمریکایی-آلمانی فایزر-بیونتک و شرکت آمریکایی مُدرنا که تزریق آن در ایالات متحده و اتحادیه اروپا آغاز شده، با استفاده از فناوری جدید پیامرسان آراِناِی تولید شدهاند که سرعت تولید واکسن و کارآیی آن با استفاده از این روش، سریعتر و بالاتر از شیوه سنتی آن است؛ چنان که برخی متخصصان معتقدند فارغ از سرعت ساخت، کارآیی واکسنهای سنتی به سطح ۹۵ و ۹۴.۱ درصدی واکسنهای فایزر و مدرنا نمیرسد.
همزمان مسکونیز اعلام کرد که واکسن روسی کورونا نیز که با نام ” اسپوتنیک” به بازار عرضه شده از روش بردارهای ویروسی(Viral vectors) ساخته شده که مکانیسم کارآمدی برای انتقال ژنوم ویروس به داخل سلولهای آلوده محسوب میشود.
افزون بر واکسن کُووایران، چهار پروژه ساخت واکسن ایرانی نیز در فهرست اولیه سازمان جهانی بهداشت ثبت شده است. بر این اساس، گروه دارویی میلاد و زیستا کیان آزما که در مرداد سال ۱۳۹۶ تاسیس شده در حال ساخت واکسن کووید-۱۹ با استفاده از روش ویروس غیرفعال شده هستند.
اما یک پروژه دیگر به نام ایران و بدون ارائه مشخصات شرکت و یا نهاد درگیر آن در فهرست سازمان جهانی بهداشت ثبت شده که استفاده از فناوری “پیامرسان آراِناِی” را دستور کار خود قرار داده است.
گروه دارویی برکت از زیر مجموعههای ستاد اجرایی فرمان امام ادعا کرده که تولید واکسن ساخته شده توسط شرکت شفا، شش ماه پس از پایان موفقیتآمیز آزمایش آن، میتواند به ۱۲ میلیون دوز در ماه برسد که جوابگوی واکسیناسیون ماهانه ۶ میلیون نفر خواهد بود.