یک حقوقدان ایرانی:« ایالات متحده  از منظر حقوقی می‌تواند مکانیزم ماشه علیه حکومت ایران را فعال کند».

یک حقوقدان ایرانی به نام اردوان امیر‌اصلانی در گفت و گو با رادیو فرانسه در ارتباط با فعال کردن مکانیزم ماشه گفت: « ایالات متحده  از منظر حقوقی می‌تواند مکانیزم ماشه علیه حکومت ایران را فعال کند».

بدنبال رد قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده مبنی بر تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه حکومت اسلامی ایران، مایک پمپئو، وزیر خارجه این کشور، دو روز پیش در دیدار با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، در نیویورک اعلام داشت که ایالات متحده بر اساس مفاد توافق برجام، روند بازگشت مجازات‌‌های بین‌المللی علیه رژیم اسلامی ایران را فعال می‌کند.

اردوان امیر‌اصلانی، حقوقدان و وکیل دادگستری در فرانسه در این باره گفت: از آنجایی که برجام فقط یک قطعنامه صادر شده از سوی سازمان‌ ملل متحد است و نه یک قرارداد بین‌المللی، آمریکا به عنوان امضا کننده این قطعنامه، می‌تواند مکانیزم ماشه علیه ایران را فعال کند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام پیشتر گفته بود که با توجه به خروج یکجانبه ایالات متحده  از برجام در سال ۲۰۱۸، این کشور دیگر نمی‌تواند از روند بازگشت تحریم‌های پیش‌بینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، استفاده کند. اما واشنگتن می گوید که ایالات متحده یکی از امضا کنندگان برجام بوده و در نتیجه حق دارد چنین اقدامی را آغاز کند.

اردوان امیر‌اصلانی افزود: خروج ایالات متحده از برجام موجب سلب هویت این کشور نشده و به عنوان امضا کننده برجام، آمریکا از منظر حقوقی می‌تواند چنین اقدامی را آغاز کند

او افزود: از لحاظ حقوقی، اگر بخواهیم برجام را بررسی کنیم ، بحثی نیست که حکومت ایران تمامی تعهدات خود را نسبت به برجام را زیر پا گذاشته  و پایین آورده است. رژیم ایران غنی سازی اورانیم را در حدی که برایش تعیین شده، رعایت نکرده و آن را  بالا برده است. پس دلایلی وجود دارد که یک کشوری مانند آمریکا ، که عضو برجام بوده می تواند درخواست کند که مکانیسم ماشه علیه ایران دوباره احیا شود.از لحاظ حقوقی ممکن است .

اردوان امیر‌اصلانی، در ادامه گفت: در عمل برجام کاملا مرده است و یک موجودی است که مرده بدنیا آمده و اگرقرار باشد که  مکانیسم دوباره فعال شود هیچ فرقی به حال اوضاع اقتصادی ایران ندارد ، ایران از سیستم بانک جهانی بریده است ، حق انتقال ارز ندارد ، حق خرید هیچ چیزی را ندارد چون قادر به پرداخت آن نیست ، نفت اش را نمی تواند بفروشد، هیچ فرق اساسی در وضعیت اقتصادی ایران نخواهد داشت ، وضعیت ایران اسفناک است.

او افزود: خود آمریکایی ها معتقدند این یک قطعنامه و تصمیم سیاسی است .برایان هوک هم پیشتر گفته بود که که این یک تصمیم سیاسی است و ما می توانیم هر کاری  که خودمان صلاح بدانیم ، انجام دهیم .امریکا می تواند شرکت های چینی اروپایی و روسی را که بخواهند به ایران اسلحه بفروشند را تحریم کند.

این حقوقدان ایرانی گفت: امریکا کشور دانایی است و در حال حاضر در تلاش برای پیروز شدن در کارزار سیاسی داخلی است چون ایالات متحده کشور ابلهی نیست و بسیار هوشیارانه عمل می کند. البته  حکومت ایران هم اهدافی مشابه آمریکا را در کشورش دنبال می کند، آنها خیلی به برجام اعتقاد دارند و منتظرند تا بایدن انتخاب شود و به حالت اول بازگردند. این در  حالی است که برخی از سران  رژیم به خوبی می داند که برجام ان نتیجه مطلوب را برای ایران نداشته و نخواهد داشت .