یک سامانه خبری شیعه از قول دفتر آیتالله علی سیستانی گزارش داد که مرجع تقلید شیعیان عراق، آیت الله العظمی علی سیستانی، در جریان کشاندن روح الله زم به عراق به هدف ربودن او، هیچ نقشی نداشته است. این واکنش که به طور مستقیم در سامانه رسمی آیت الله سیستانی انتشار نیافته، و به صورت بیانیه ای در اختیار آن سامانه خبری قرار گرفته، واکنشی به انتقادهای روزهای اخیر در خصوص سوءاستفاده از نام این مرجع تقلید برای کشاندن روحالله زم به عراق بیان شده است.
در این بیانیه، کوچکترین انتقادی نسبت به رفتار رژیم ایران بیان نشده و تنها، هرگونه دخالت آن مرجع تقلید در این آدم ربایی را نادرست خوانده است.
در گزارش های خبری گفته شده بود که رژیم ایران با جعل سرنامه و امضای آیت الله سیستانی، روح الله زم را به نام او به عراق دعوت کرده بود تا به اصطلاح بودجه کلانی را برای برپایی یک تلویزیون سیاسی دریافت کند و این در حالی که آیت الله سیستانی به طور اصولی از دخالت در امور سیاسی خودداری می ورزد.
چند روحانی ایرانی مخالف رژیم و همچنین تلاشگران حقوق انسانی، از سکوت آیت الله سیستانی نسبت به اعدام روح الله زم انتقاد کرده و گفته بودند چگونه است که او نسبت به این اعدام ظالمانه و همچنین سوء استفاده رژیم از نام و امضای او به سکوت ادامه می دهد.
آگاهان در پاسخ می گویند که آیت الله سیستانی نه تنها به طور اصولی از اظهار نظر در امور سیاسی خودداری می ورزد، بلکه هرگونه انتقاد او از رژیم، ممکن است به قطع ارسال تبرعات مالی از ایران به عتبات عالیات شود و منبع درآمد اصلی درآمدهای دفتر آیت الله سیستانی مسدود گردد.
در این بیانیه امده است که این دفتر هیچ گونه اطلاعی از آمدن روحالله زم به عراق و دستگیری او نداشته است، و پس از انتشار ادعای سوء استفاده از نام سیستانی برای کشاندن ایشان(زم) به عراق، در تماس با مقامهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران، از آنان خواسته شد توضیحاتی در این زمینه ارائه دهند.
دفتر آیت الله سیستانی، اعلام کرده است که نماینده و رئیس دفتر او در قم در تاریخ ۳۰ مهر ۱۳۹۹ درباره این موضوع ملاقاتی با رئیس قوه قضائیه ایران داشته است.
این دفتر در ادامه در پاسخ رسمی از سوی مقامات ذیربط در تاریخ ۳۰ آبان ۱۳۹۹ هرگونه سوء استفاده از نام آقای سیستانی در جریان بازداشت روحالله زم قاطعانه تکذیب کرده و بنا بر آن «زمینه دخالت مرجعیت در امر محاکمه و مجازات ایشان را منتفی دانستند».
اعدام روحالله زم، خبرنگار سیاسی و مدیر کانال تلگرامی “آمدنیوز” در سحرگاه ۲۲ آذرماه ۱۳۹۹ واکنشهای جهانی بسیاری را در پی داشت.
پیشتر نیز شماری از مخالفان و منتقدان حکومت از عملکرد دفتر آیتالله سیستانی در واکنش به سوء استفاده از نام او برای به دام انداختن روح الله زم در عراق انتقاد کردند.
حسن یوسفی اشکوری نیز در این باره با اشاره به مسئولیت اخلاقی، انسانی و دینی آیتالله سیستانی گفته بود: «آیا ایشان بر عهده خود نمیدیده است که اگر هم نمیتواند جان انسانی را نجات دهد، حداقل به سوء استفاده از عنوان خود و مرجعیت دینی شیعی اعتراض کند و از این طریق، راه این نوع اغواگریهای زشت و خلاف شرع مسلم را ببندد؟»
اشکوری در حالی که تکذیب دعوی ارتباط زم با بیت آیتالله سیستانی را از سوی دفتر او ناکافی دانسته، گفته بود: «چنین نوع تکذیبی برعکس میتواند تیر اتهام را متوجه روحالله زم کند و عدهای چنین القا کنند که روحالله زم از مرجعیت سوء استفاده کرده است.»
آیتالله محمود امجد، یکی از اساتید پر نفوذ حوزههای علمیه هم ضمن انتقاد از عملکرد علی خامنه ای از آیتالله سیستانی هم انتقاد کرده بود که در واکنش به ماجرای دستگیری روح الله زم، تنها دفتر او یک سال پیش با انتشار بیانیهای کوتاه و مبهم گفت که شخص آقای سیستانی از ماجرای رخداده بیاطلاع بوده است.