سناتور تام کاتن از حزب جمهوریخواه که یکی از چهرههای مخالف برجام است، با انتشار پیامی در توئیتر نوشته است که مقامات حکومت ایران به قصد گرفتن امتیازاتی به وین رفتهاند.
کاتن در ادامه نوشته است که هیئت ایرانی شامل تعداد زیادی بانکدار و فعال امور نفتی است. وی افزوده که این افراد برای گرفتن امتیازاتی از دولت بایدن به وین آمده بودند.
هفته گذشته نیز تعدادی از نمایندگان جمهوریخواه، مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، در نامهای به جو بایدن رئیسجمهوری این کشور از او خواستند که تحریمهای ایران لغو نکند، زیرا که تحریمها اهرم فشاری برای منع دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
این طرح از حمایت ده سناتور دموکرات از جمله دایان فاینستاین از کالیفرنیا، کریس ون هولن از مریلند، تامی داکورث از ایلینوی، برنی سندرز و پاتریک لیهی از ورمانت، کریس مورفی از کانتیکات، و جف مرکلی از اورگان، الیزابت وارن از ماساچوست برخوردار است.
سناتور مارکی در ادامه گفته است :بایدن درست میگوید که برداشتن گامهای دیپلماتیک قابل اطمینان، میتواند مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شود.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز گفته بوده که آماده است تا از تصمیم سلف خود، دونالد ترامپ عقب نشینی کند و به توافق برجام بازگردد. آمریکا سه سال پیش از برجام خارج شد و همه تحریم های اتمی را همراه با تحریم های تازه تر مجددا اعمال کرد.. ایران پس از یک سال عمل به توافق، قدم به قدم از تعهدات برجامی خود کاست.
رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران نیز گفته است که بازگشت آمریکا به برجام برای حفظ منافع این کشور حیاتی است.
او پیشبینی کرده که اگر هر یک از طرفین موضع حداکثری داشته باشد، مذاکرات به مشکل خواهد خورد اما افزوده که اصل این گفتگو “راه درستی” است.
این در حالی که حکومت ایران همزمان با این نشست اکنون غنی سازی ۲۰ درصدی را از سر گرفته، ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به بیش از ده برابر حد مجاز رسانده و سطح بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی را کاهش داده است.
رژیم ایران با این گونه اقدامات به نوعی امریکا را به گفته خود تحت فشار قرار داده و خواستار پایان دادن فوری به تمامی تحریمهای یکجانبه آمریکا شده است.
علی خامنه ای نیز گفته است که همه تحریم های آمریکا باید یکجا رفع شود و سپس ایران با “راستی آزمایی” آن دوباره به تعهدات خود در برجام بازخواهد گشت. ایالات متحده پیشتر با این پیشنهاد مخالفت کرده بود.
در ایران برخی از سیاستمداران از جمله ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه و برخی از روزنامه های منتقد از شروع مذاکرات اخیر انتقاد کرده اند.
روزنامه محافظه کار وطن امروز در تیتر اول خود مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا در وین را “شتابزدگی دولت روحانی” خوانده که “فشار را از روی دولت آمریکا بر می دارد”.
محمدجواد ظریف، نیز حدود سه هفته پیش وعده داد “برنامه عمل سازندهای را از طریق مجاری مناسب ارائه خواهد کرد.