یک عضو اتاق بازرگانی تهران می گوید: پرداخت ۸۶ میلیارد دلار یارانه انرژی در ایران نشانه “رانت” است

حمیدرضا صالحی ، عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به پرداخت ۸۶ میلیارد دلار یارانه انرژی در ایران بر اساس آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی در سال ۲۰۱۹ گفت که در مدت مشابه در چین با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت، تنها ۳۲ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت شده بود.

وی در ادامه با اشاره به پرداخت سالانه بیش از ۸۰ میلیارد دلار یارانه انرژی در ایران آن را از نشانه‌های “رانت” و “مشکلات ساختاری اقتصاد ایران” عنوان کرد.

آماری که این عضو اتاق بازرگانی تهران اعلام می‌کند بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی است که در خرداد ۹۹ منتشر شده بود.

در این گزارش آمده است که ایران بیشترین یارانه انرژی را در سال ۲۰۱۹ در جهان پرداخت کرده بود و تقریبا سهمی ۱۹ درصدی از کل یارانه‌های انرژی را در جهان داشت.در ادامه نوشته است که چین در مقام دوم و عربستان با کمتر از ۲۹ میلیارد دلار در مقام سوم پرداخت یارانه انرژی در جهان قرار گرفته بود.

منظور از یارانه انرژی این است که یا دولت انرژی را با قیمت بالا وارد می‌کند و با قیمت ارزان در اختیار مردم قرار می‌دهد، یا این که انرژی در داخل کشور تولید شده و با قیمت ارزان به مردم تحویل می‌شود که در مورد دوم، اصطلاحا به آن «یارانه پنهان» می‌گویند.

آژانس بین‌المللی انرژی سال گذشته میلادی در مورد یارانه انرژی گزارشی  منتشر نشده است.

محمدرضا خطاطی، مدیر بخش صنعت شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت نیز سال گذشته با انتقاد از جایگاه ایران در فهرست پرداخت‌کنندگان یارانه انرژی در جهان گفته بود که مقدار زیادی از یارانه انرژی در ایران به بخش صنعت پرداخت می‌شود.

وی افزود: ایران واردکننده انرژی نیست و ارقام یاد شده در واقع یارانه پنهان است. بدین ترتیب که اگر دولت ایران این انرژی را به جای داخل در بازارهای جهانی می‌فروخت ۸۶ میلیارد دلار بیشتر درآمد کسب می‌کرد.

رد این گزارش آمده است که یکی از علت‌های افزایش یارانه‌های پنهان انرژی، افت چشمگیر ارزش ریال در مقابل دلار است و باعث شتاب گرفتن رشد اختلاف قیمت انرژی در داخل و خارج کشور می‌شود.