داو زخیم، کارشناس مسائل نظامی و مقام پیشین وزارت دفاع آمریکا، با انتشار مقالهای در سایت خبرگزاری کنگره ایالات متحده “هیل” هشدار داد : شوربختانه برخی معتقدند که با احیای برجام، صلح در خاورمیانه ایجاد خواهد شد اما باید بگویم بازگشت به برجام در حقیقت دست حکومت ایران برای پیگیری برنامه موشکی و رفتارهای تروریستی و اهداف امپریالیستیاش در سطح منطقه و جهان را بازتر میکند.
زخیم،در ادامه افزود: بازگشت به برجام موجب سرازیر شدن پول زیادی به خزانه تهران برای کمک به گروه های نیابتی خود در منطقه و جهان می شود.
او گفت: در حال حاضر بیش از ۳۵ میلیارد دلار از داراییهای ایران در آمریکا و ۶ کشور دیگر توقیف شده است، و این سوای داراییهای مسدودشده ایران در کشورهای دیگر است.
زخیم گفت که طبق برآوردهای بینالمللی، چین با حدود ۲۰ میلیارد دلار بیشترین سرمایه خارج از کشور را برای ایران نگهداری میکند، که در صورت برداشته شدن تحریمها، به احتمال زیاد عمده آن را به ایران بازگرداند. لوکزامبورگ هم ممکن است ۱٫۵ میلیارد دلار داراییهای ایران را تحت فشار فرانسه و آلمان آزاد کند. نخست وزیر کره جنوبی هم در ماه آوریل اعلام کرده بود که کشورش ۷ میلیارد دلار از داراییهای ایران را آزاد خواهد کرد.
این مقام اسبق وزارت دفاع آمریکا، گفته است : سودبرنده اصلیِ احیای برجام، که به برداشته شدن تحریمها و سرازیر شدن پول به سوی تهران خواهد انجامید، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به ویژه واحد عملیات خارجی آن یعنی “نیروی قدس” است. برجام امکان تامین فعالیتهای سپاه قدس در سوریه، یمن، عراق و جاهای دیگر، که هزینه عملیاتیشان در مجموع احتمالاً کمتر از ۳٫۵ میلیارد دلار در سال است، را فراهم میکند.
او در این مقاله هزینه عملیات توسعهطلبانه سپاه قدس در مناطق مختلف خاورمیانه را یک به یک برمیشمرد و نوشته است : هزینه حمایت از رژیم بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه احتمالاً بیش از ۲ میلیارد دلار نیست. هزینه حمایت از حزبالله در لبنان بین ۷۵۰ میلیون تا یک میلیارد دلار است. گروههای مختلف فلسطینی حدود ۱۰۰ میلیون دلار، حوثیهای یمن ۲۵ میلیون دلار، و شبهنظامیان شیعه عراق بیش از ۲۰۰ میلیون دلار دریافت میکنند.
این کارشناس امور نظامی در پایان مقاله اش هشدار داده است : در حالی که دولت پرزیدنت بایدن مصمم است حضور ایالات متحده در خاورمیانه را کاهش دهد، با توجه به اینکه تقویت سپاه پاسداران از طریق برجام و حمایت بیشتر رئیسجمهوری جدید رژیم ایران، ابراهیم رئیسی، از این سازمان، به توسعهطلبی هرچه بیشتر رژیم ایران در خاورمیانه خواهد انجامید، دولت بایدن مجبور خواهد شد درباره تصمیم خود برای کاهش حضور در منطقه تجدید نظر کند.