یک گروه پژوهشی أمور مهاجرت نوشت که سیل ایرانیان به سوی ترکیه روان است و ابعاد آن هرگز در گذشته سابقه نداشته است. رصدخانه مهاجرت ایران که وابسته به پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه شریف است، با استفاده از آخرین آمارهای داخلی و خارجی، “نمایه مهاجرتی ایران” در گزارشی نوشت : تاکنون بیش از ۳۰هزار و ۴۸۹ ایرانی در سال گذشته برای پذیرش در کشور ترکیه و ۲۴هزار ایرانی در کشورهای اتحادیه اروپا و EFTA کشورهای عضو انجمن تجارت آزاد اروپا، برای پناهجویی ثبت نام کردهاند.
در این گزارش آمده است : براساس بررسیهای انجام شده، تا سال ۲۰۱۸، ۱۳۰هزار پناهنده ایرانی دور از وطن زندگی کردهاند که سه کشور آلمان، بریتانیا و استرالیا مقاصد اصلی این افراد بوده است.
این نخستین باری است که میزان مهاجرت ایرانیان در سه بخش اقتصادی و کاری، مهاجرت اجباری و پناهجویی و جابه جایی بین المللی دانشجویان اعلام می شود.
رصدخانه مهاجرت ایران در ادامه نوشته است : آمارهای دو سال گذشته نشان میدهد که در این سال ۲۲۶میلیون نفر در جهان به عنوان مهاجر در کشورهای دیگر زندگی کرده اند. در این گزارش، مهاجرتها به چند دسته تقسیم شده اند که یکی از آنها مهاجرتهای اقتصادی و کاری است. وضع جهان در زمینه این نوع مهاجرت نشان میدهد که ۲۴درصد نیروی کار مهاجر در کشورهای شمالی، جنوبی و غربی اروپا قرار گرفتهاند که ۲۳ درصدشان در آمریکای شمالی، ۱۴درصد در کشورهای عربی و ۳۹درصد در سایر کشورها زندگی میکنند.
در ادامه این گزارش، درباره وضع ایران در موضوع مهاجرت آمده است: جمعیت فعال مهاجر ایرانی در گروه سنی ۱۵ تا ۶۵ سال در اتحادیه اروپا و کشورهای EFTA ،”کشورهای عضو انجمن تجارت آزاد اروپا” در سال ۲۰۱۷، میلادی ۱۰هزار و ۴۱۳ نفر اعلام شده است و حالا همین جمعیت مهاجر فعال ایرانی به ترتیب در کشورهای سوئد با ۳هزار و ۳۲۶ نفر، هلند با یکهزار و ۵۱۱ نفر و ایتالیا با یکهزار و ۲۵۳ نفر فعالیت میکنند.
در گزارش رصدخانه مهاجرت ایران امده که تعداد کل پناهندگان ایرانی در جهان تا سال ۲۰۱۸، حدود ۱۳۰هزار نفر بوده است.که آلمان، بریتانیا و استرالیا سه مقصد اصلی آنان است .
براساس گزارش رصدخانه مهاجرت ایران، در سال ۲۰۱۷، تعداد دانشجویان ایرانی در خارج از کشور، ۵۰هزار و ۳۹۲ نفر بوده و در مقابل هم تعداد دانشجویان بینالمللی که در ایران مشغول به تحصیلند، براساس گزارش سال ۲۰۱۶، ۱۸هزار و ۹۶۸ نفر اعلام شد؛ افغانستان، لبنان، سوریه و عراق، کشورهای دانشجو فرست به ایران هستند.
برهمین اساس، میل به مهاجرت در میان دو گروه تحصیلکرده ها و جوانان با دو شاخص جریان بالقوه جذب استعدادها و جریان بالقوه مهاجرت جوانان درنظر گرفته میشود. امتیاز هر کشور در شاخص جریان بالقوه مهاجرت نشان میدهد که
این مرکز پژوهشی نوشته که اگر محدودیتها حذف شود، تعداد افراد بزرگسال تحصیلکرده و جوانی که از کشور خارج میشوند، بیشتر از تعدادی است که به کشور وارد میشوند. البته نکته قابل توجه این است که این شاخصها برای اغلب کشورها منفی است. برهمین اساس، امتیاز ایران در شاخص جریانی بالقوه مهاجرت، منفی ۱۶ درصد است، شاخص جریان بالقوه مهاجرت جوانان هم منفی ۱۹درصد و شاخص جریان بالقوه جذب استعدادها، منفی ۲۷درصد است. این شاخص از میان ۱۵۰ کشور تعیین شده است.
این مرکز پژوهشی نوشته است شاخص بعدی، شاخص جهانی رقابت پذیری استعداد است. این شاخص برای اندازه گیری توان کشورها در رقابت بر سر استعدادهاست که از سال ۲۰۱۳، از سوی موسسه اروپایی مدیریت کسب وکار، سنجش و منتشر میشود.که براساس این شاخصها ،ایران رتبه ۹۷ را بین ۱۲۵ کشور جهان کسب کرده است..