یک پیروزی بزرگ دیگر در راستای برقراری صلح و دوستی: سودان اسرائیل را به رسمیت می شناسد و صلح می کند

ساعاتی پس از آن که پرزیدنت ترامپ مژده داد که سودان نیز حاضر شده با اسرائیل روابط عادی برقرار سازد، خبر رسید که به زودی هیات های اسرائیلی و سودانی با هم دیدار خواهند کرد تا جزئیات آغاز همکاری ها و برقراری مناسبات کامل دیپلماتیک را رقم بزنند. مقامات دولت خرطوم می گویند که به کمک های اسرائیلی در زمینه های پزشکی، کشاورزی، آبیاری و تکنولوژی نیاز دارند.

در عین حال، وزیر خارجه دولت موقت سودان، عمر قمرالدین به خبرنگاران گفت: با توجه به آن که نظام سیاسی کنونی در سودان جنبه موقت دارد، به زودی مجلس قانونگذاری سودان برپا می شود تا قرارداد صلح با اسرائیل را مورد تایید قرار دهد. قمرالدین از تلاش های ایالات متحده برای ایجاد آتشی بین سودان و اسرائیل سپاسگزاری کرد.

پرزیدنت ترامپ شامگاه روز گذشته (آدینه) در یک تماس تلفنی مشترک با نخست وزیر اسرائیل و رئیس موقت شورای حکومتی سودان، با پاسخ موافق از سوی دو طرف برای آشتی و برقراری روابط دوستی و همکاری بین دو کشور روبرو شد و بدین سان، اسرائیل و سودان اعلام داشتند که آماده امضای قرارداد صلح هستند.

پیوستن سودان به روند صلح، یکی از دستاوردهای دولت پرزیدنت ترامپ است که حاضر شد سودان را به شرطی از فهرست حکومت های تروریستی بیرون آورد که دولت خارطوم در عمل نشان دهد که از این راه دور شده و ستیز با اسرائیل را نیر به دست فراموشی می سپارد.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، در ابراز خرسندی از پیوستن سودان به روند صلح، یادآوری کرد که حکومت های پیشین در سودان، همیشه خود را با اسرائیل در حال جنگ می دانستند.

او یادآور شد که چهل و سه سال پیش، چند ماهی پس از جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ که اسرائیل توانست در ظرف شش روز ارتش های سه کشور بزرگ عربی را از پای درآورد، سران عرب همایشی در خارطوم پایتخت سودان برپزار کردند و طی آن اعلام داشتند که هرگز با اسرائیل وارد مذاکره نخواهند شد، هرگز با اسرائیل صلح نخواهند کرد و هرگز با موجودیت این کشور کنار نخواهند آمد. ولی اکنون، سودان نیز همانند چند کشور دیگر، در راه صلح با اسرائیل گام می گذارد.

در حالی که در مورد امارات عربی متحده و بحرین، واژه عادی سازی روابط به کار رفته، ولی در مورد سودان از واژه “توافق صلح” سخن می رود آن است که امیرنشین ها در جنگ اعراب علیه اسرائیل، هرگز نقش نداشته اند. اما سودان همیشه یک کشور فعال عربی در نشان دادن ستیز علیه اسرائیل بوده است.

سودان با حکومت ایران همکاری های تروریستی داشت و از جمله به آن رژیم امکان میداد از طریق خاک سودان، اسلحه برای تروریست های فلسطینی در غزه بفرستد. این دو حکومت تروریستی، همچنین در اجرای عملیات تعرضی علیه سفارتخانه های ایالات متحده در چند کشور آفریقایی همکاری داشته اند.

سودان اکنون ناچار شده بابت این جنایات ۳۳۵ میلیون دلار به خانواده های قربانیان آمریکایی غرامت بپردازد.

انتظار می رود که هفته آینده، سران اسرائیل و سودان به کاخ سفید در واشنگتن دعوت شوند و قرارداد صلح را امضا کنند و دست یکدیگر را بفشارند و به خصومت دیرین سودان نسبت به اسرائیل پایان داده شود.

در عین حال، تحلیلگران ارزیابی می کنند که روند آشتی و همکاری بین اسرائیل و سودان به صورت تدریجی و آهسته خواهد بود.

در چارچوب این توافق، به هواپیماهای مسافربری اسرائیل امکان داده می شود در پرواز به آمریکای شمالی و جنوبی از حریم هوایی سودان بگذرند.