۲۲ سازمان حقوق‌بشر از  دولت‌های جهان خواستند تا درباره سرکوب معترضان آبان ۹۸ ، کمیته تحقیق تشکیل دهند

بیست و دو سازمان مدافع حقوق بشر ایرانی و بین‌المللی  با انتشار نامه‌ای از دولت‌های کشورهای جهان خواسته‌اند در چهل و پنجمین نشست شورای حقوق‌بشر سازمان ملل از راه‌اندازی یک کمیته تحقیق و تفحص در مورد «نقض جدی حقوق بشر» در ایران طی اعتراضات آبان ۹۸ و پس از آن حمایت کنند.

در این نامه  از دولت‌ها خواسته شده است به «ادامه بحران مصونیت» مقامات حکومت  اسلامی در ارتباط با نقض حقوق بشر رسیدگی کنند.

در این نامه به اقدام مقامات ایران در «سرکوب دسته‌جمعی» معترضان آبان ۹۸ و استفاده آنها از «نیروی قهریه غیرقانونی» در کشتن صدها تظاهرات‌کننده و دستگیری هزاران نفر گفته اند:  «این موارد نقض آشکار حقوق بشر در سایه قطعی بی‌سابقه یک هفته‌ای اینترنت از سوی مقامات ایرانی صورت گرفته است».

در ادامه این نامه با اشاره به گزارش عفو بین‌الملل در مورد کشته شدن بیش از ۳۰۰ نفر، از جمله ۲۳ کودک، در این اعتراضات امده است که  در بیشتر موارد گلوله‌ها به بالاتنه و یا سر افراد شلیک شده و این امر نشان می‌دهد که «ماموران امنیتی به قصد کشتن شلیک می کرده‌اند.»

نویسندگان این نامه به دستگیری بیش از هفت هزار نفر، از جمله کودکان تا سن ۱۰ سال، اشاره کرده و گفته‌اند که بر اساس یافته‌های عفو بین‌الملل بیشتر این افراد در مکان‌های نامعلوم زندانی شده و از سوی پلیس، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و برخی مقامات زندان‌ها مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته‌اند که از جمله این موارد می‌توان به کتک، شلاق، آویزان کردن، قرار دادن زندانیان در حالت‌های پرفشار فیزیکی برای مدت‌های طولانی، شک الکتریکی، القای حس خفه‌ شدن، اعدام‌های ساختگی، خشونت جنسی و تحقیر اشاره کرد.

این ۲۲ سازمان  حقوق بشری در نامه خود به گزارش هفته گذشته کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در مورد حوادث آبان ماه اشاره کردند که می‌گوید نبود تحقیقات شفاف، مستقل و سریع باعث شده که دولت «بیش از پیش از خود سلب مسئولیت کند».

در ادامه نوشته اند: « تداوم برخوردهای بی‌رحمانه در ایران دقیقا مربوط به مصونیتی است که مقامات را به این باور رسانده که می‌توانند بدون هیچ پیامدی از داخل یا از سوی جامعه جهانی دست به اقداماتی بزنند که در قوانین بین‌المللی به عنوان جنایت یا نقض جدی حقوق بشر شناخته می شوند».

این نامه به امضای ۲۲ سازمان حقوق بشری از جمله : عفو بین‌الملل، مرکز حقوق بشر برومند، اتحادیه حقوق بشر مردم آذربایجان، عرصه سوم، موسسه مطالعات حقوق بشر قاهره، مرکز حقوق بشر ایران، فدراسیون بین‌المللی حقوق بشر، با هم علیه مجازات اعدام، دیده‌بان حقوق بشر و فعالان حقوق بشر در ایران رسیده است