گروهی از معترضان در اعتراض به حکم های حکومت ایران به معترضان سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران نوشته اند: در حالی که تنها یکی از نیروهای نظامی ایران به دلیل شلیک به هواپیمای اوکراینی در بازداشت است، ۲۷ نفر به دلیل شرکت در اعتراضات مربوط به سقوط این هواپیما و همدردی با جانباختگان به بیش از ۴۱ سال زندان محکوم شده اند. بررسی احکام صادر شده نشان می دهد که ۲۷ نفر از بازداشت شدگان در مجموع به بیش از ۳۴ سال زندان تعزیری و بیش از هفت سال زندان تعلیقی محکوم شده اند.
پارسال پس از صدور اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح حکومت ایران که در آن بعد از سه روز پنهان کاری به سرنگونی هواپیما با موشک سپاه اعتراف شده بود تجمع هایی در شهرهای مختلف برگزار شد و تعدادی از معترضان بازداشت شدند.
در این میان راب مکر سفیر بریتانیا در ایران، نیز در جریان تجمعی که برای یادبود قربانیان هواپیمای اوکراین مقابل دانشگاه امیرکبیر برگزار شده بود بازداشت و پس از ساعاتی آزاد شد.
رخشان بنیاعتماد، کارگردان و تهیه کنندهٔ ایرانی، نیز که دعوت به تجمع برای بزرگداشت قربانیان کرده بود بازداشت و پس از ساعاتی آزاد شد.
پیشتر نیز غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه از بازداشت دستکم ۳۰ شهروند در جریان این تجمعات و اعتراضات خبر داد. تعدادی از معترضان بازداشت شده و به خصوص دانشجویان به زندان های طولانی مدت محکوم شدند.
در این میان حکم تعدادی از بازداشت شدگان از جمله محمد امین حسینی، دانشجوی حقوق دانشگاه گرگان، محمد اسماعیلی دانشجوی دانشگاه تهران، علی فرمانی، صدابردار و فیلمساز و انیس سعادت، نویسنده در شیراز، که در جریان این تجمع ها بازداشت شده بودند اعلام نشده است.
برخی از بازداشت شدگان به مجازات های تکمیلی هم محکوم شده اند از جمله فرهاد بخشی به تهیه تحقیق ۹۰ صفحهای دستنویس درباره ناو آمریکایی وینسنس که سال ۶۷ هواپیمای ایرباس ایرانی را سرنگون کرد، محکوم شده است. در ادامه این گزارش احکام صادر شده برای این معترضان مرور شده است.
مهدی محمودیان، فعال سیاسی و فعال حقوق بشر، به پنج سال زندان محکوم شده که چهار سال آن “بهخاطر فراخوان روشن کردن شمع به یاد قربانیان انهدام هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه” بوده، این حکم در دادگاه تجدید نظر تایید شده است.
پیش از بازداشت مهدی محمودیان فایل صوتی تهدید او نیز منتشر شده بود. در این فایل صوتی بازجویی سازمان اطلاعات سپاه با او تماس میگیرد و وی را تهدید میکند فراخوان دعوت به روشن کردن شمع را حذف کند و میگوید در غیر این صورت، “خودم برت میدارم میبرمت اوین و اونجا از خجالتت در میام”.
فرهاد بخشی یکی از افراد بازداشت شده در تجمعات اعتراض به سرنگون کردن هواپیمای مسافربری اوکراین توسط سپاه پاسداران به شش ماه زندان محکوم شد.
دادگاه همچنین با صدور یک حکم مجازات تکمیلی وی را به یک ماه خدمت در یکی از پایگاههای بسیج و تحقیق ۹۰ صفحهای دستنویس درباره ناو جنگی وینسنس محکوم کرده است.
بهاره هدایت، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران و عضو سابق شورای مرکزی تحکیم وحدت، چهارم مرداد خبر داد که به اتهام شرکت در تظاهرات در اعتراض به شلیک به هواپیمای اوکراین به چهار سال زندان محکوم شده است.
همچنین در مازندران نیز دادگاه بازداشت شدگان تجمعات آمل به صورت دسته جمعی برگزار شد و پنج نفر از شهروندان در مجموع به ۳۰ ماه زندان محکوم شدند.
علی نوری زاد، فرزند زندانی سیاسی محمد نوریزاد، به دلیل شرکت در تجمع اعتراض به سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه به سه سال و نیم زندان محکوم شد.
به جز حکم های زندان برای معترضان شرکت کننده در این تجمعات، تعدادی از دانشجویان دانشگاههای ایران از جمله ۱۵ دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی از تحصیل تعلیق شدند.