رئیس اتحادیه وارد کنندگان دارو در ایران : دولت در مورد تحریم های آمریکایی دروغ می گوید

رییس اتحادیه واردکنندگان دارو، در یک افشاگری و به صورت تلویحی گفت: مقامات با مطرح ساختن این ادعا که به علت تحریم های آمریکایی قادر به تامین داروی مورد نیاز مردم نیستند، دروغ می گویند.
ناصر ریاحی، رییس اتحادیه، امروز (پنجشنبه) در گفت‌وگو با روزنامه سپید، اظهارات حسن روحانی و عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی ایران را نادرست خواند که گفته بودند: در انتقال ارز برای خرید واکسن کورونا مشکلات بانکی وجود دارد که از تحریم های اقتصادی آمریکا ناشی می شود.
او را رد این ادعا گفت: امکان انتقال ارز برای خرید واکسن کورونا و دارهای دیگر ووجود دارد و ادعاهای مطرح شده در این مورد، درست نیست.
حکومت ایران از روزی که ایالات متحده تحریم ها را باز گرداند، در تلاش برای بهره گیری سیاسی و بین المللی، ادعا کرد که این تحریم ها مانع رساندن دارو و آذوقه به مردم ایران می شود. ولی ایالات متحده بارها این ادعا را رد کرده و اعلام داشته که ایران می تواند آزادانه و بدون محدودیت، آذوقه و داروی مورد نیاز خود را از بازار جهانی تامین کند.
همزمان حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت مجلس نیز گفت: «بانک مرکزی تاکنون یک دلار هم به خرید واکسن کورونا اختصاص نداده و سرنوشت واردات واکسن کورونا نیز احتمالا به همان سرنوشت واکسن آنفلوانزا گرفتار می‌شود».
ناصر ریاحی، در ادامه تاکید کرد که «امروز ما نیازهای دارویی کشور را به طرق مختلف و حتی از شرکت‌های داروسازی آمریکایی، اروپایی و سازندگان مواد اولیه‌ هندی، چین و روسی وارد می‌کنیم و در همه این معاملات هم ارز منتقل می‌شود».
این در حالی که عبدالناصر همتی،‌ رییس کل بانک مرکزی ایران،‌ دو روز پیش گفته بود که «از آن‌جا که خرید واکسن کرونا بایستی از مسیر رسمی سازمان بهداشت جهانی انجام گیرد،‌ تاکنون هر طریقی برای پرداخت و انتقال ارز مورد نیاز،‌ به خاطر تحریم غیرانسانی دولت آمریکا و ضرورت اخذ مجوز اوفک،‌ با مانع مواجه شده است».
حسن روحانی نیز روز گذشته(چهارشنبه) در جلسه هیات دولت ادعا کرده بود که «در هر اقدامی در بخش دارویی، تجهیزاتی و واکسن باید صد لعن و نفرین به ترامپ بفرستیم چرا که با ایجاد مشکلات و آزار برای حل انتقال و جابه‌جایی ساده با تلفن و یا سوئیفت، همه کشور باید هفته‌ها و گاهی ماه‌ها درگیر شود».
ناصر ریاحی، در ادامه گفت: «شاید مسئولانی که اینگونه صحبت می‌کنند چیزهایی می‌دانند که ما از آن آگاه نیستیم، ولی از نظر من مشکلی وجود ندارد، به‌خصوص در خرید واکسن از طریق برنامه کواکس سازمان جهانی بهداشت که مشکلی از این بابت برای هیچ یک از کشورها وجود ندارد».
رییس اتحادیه واردکنندگان دارو افزود: برخلاف سخنان مقام‌های مسئول «در حال حاضر همه واکسن‌ها ساخته شرکت‌های اروپایی و آمریکا نیستند و کشورهای چین، هند و روسیه هم در حال ساخت واکسن هستند و می‌توان با آنها وارد معامله شد».
او تاکید کرد که حتی عمده تامین کنندگان واکسن‌های کرونای برنامه کواکس سازمان بهداشت جهانی «شرکت‌های سینوواک چین و محصول مشترک تولیدشده توسط موسسه سروم هند با شرکت آسترازنکا است».
ریاحی گفت: مطمئن هستم که بانک مرکزی ماهیانه ۱۰۰ میلیون یورو برای واردات دارو و مواد اولیه آن و نیز واردات تجهیزات پزشکی به شرکت‌ها می‌دهد درحالی‌که اگر این روند جاری نبود تخصیص ارز بی‌معنا می‌شد».
او تاکید کرد که «اگر نمی‌توانستیم یک ماه دارو وارد کنیم دچار کمبودهای فاجعه‌بار می‌شدیم و ازاین‌رو می‌توان نتیجه گرفت که این روند “انتقال ارز و واردات دارو” ادامه دارد».
ریاحی افزود: «کل مبلغ مورد نیاز برای خرید واکسن شاید دو یا نهایتا سه برابر این مبلغ صد میلیون یورو باشد و این مبلغی نیست که مسئولان از بابت آن نگرانی جدی داشته باشند».
به گفته رییس اتحادیه وارد کنندگان دارو، کشورهایی که واکسیناسیون را آغاز کرده‌اند به توصیه سازمان جهانی بهداشت برای توزیع عادلانه واکسن در جهان، ابتدا ۳ درصد از جمعیت خود شامل کادر درمان که معمولا نیم تا یک درصد از جمعیت کل کشورها هستند و افراد پرخطر و سالمند را واکسینه می‌کنند.
ریاحی گفت : بنابر این نباید نه امکان خرید یک‌جای همه واکسن‌ کرونا برای همه جمعیت کشور برای ما وجود دارد و نه چنین چیزی لازم است، پس لزومی ندارد که ما بخواهیم به شکل یک‌جا یک مبلغ کلان را منتقل کنیم
رییس اتحادیه وارد کنندگان دارو تاکیدکرد که «در حال حاضر بخشی از داروهای وارداتی به کشور ساخته کمپانی‌های آمریکایی هستند و ما این داروها را از شعب همین شرکت‌ها در اروپا خریداری می‌کنیم و مشکلی از این بابت نداریم».

پیشتر واشنگتن پست نیز از قول یک سخنگوی کواکس گزارش داده بود که ایران از دفتر ویژه نظارت وزارت دارایی آمریکا بر اموال خارجی، اوفک، مجوز لازم را برای پرداخت هزینه‌های خرید واکسن را دریافت کرده است و به همین علت هیچ منع قانونی بر سر خرید واکسن از سوی ایران به واسطه کواکس وجود ندارد.